niedziela, 1 września 2013

Makaron z dorszem

Przyszedł czas na kolejne testy makaronu. Tym razem przygotowałam pyszną zapiekankę z świeżutkim dorszem:) Do tego ciągnący się ser (obowiązkowy w zapiekankach) i świeży, aromatyczny koperek. Odrobina śmietany i smaczne danie gotowe;) Pasuje zarówno na piątkowy obiad jak i na kolację.





Składniki:
250g makaronu  ( u mnie wstążka ząbkowana Makaron Międzybrodzki),
1/2 kg filetu z dorsza,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki mąki pszennej,
100g żółtego sera,
pęczek koperku,
3/4 szklanki śmietany 18%,
2 łyżki przyprawy maggi,
sól, pieprz.
 
 
Przygotowanie
 
 
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić.
Rybę umyć, osuszyć i oprószyć z obu stron solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę odstawić na 10min, po czym obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złoto. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i wymieszać z posiekanym koperkiem.
Do natłuszczonego i wysypanego bułką tartą żaroodpornego naczynia układać kolejno makaron, rybę i ser z koperkiem. Na koniec całość zalać śmietaną wymieszaną z maggi.
Piec ok. 20 min w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć koperkiem.
 
 
 







                                       Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


5 komentarzy:

  1. Magdo ! Jesteś niemożliwa ! Zapiekanka z dorszem? Cudo po prostu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki;) Aniu takie czasem mam głupie pomysły, ale okazują się niezwykle smaczne;):)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zwykle, piękne zdjęcia i świetne pomysły.

    OdpowiedzUsuń