Składniki:
400 g szynki wieprzowej bez kości,
400g makaronu tagliatelle,
cebula,
2 ząbki czosnku,
300 g żółtej fasolki szparagowej,
3 pomidory,
sól, pieprz,
bazylia,
olej,
mąka pszenna.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
Pyszne! U mnie też urodzaj na fasolkę :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) ja właśnie dzisiaj kolejną porcję będę pakować do słoiczków;)
OdpowiedzUsuńCiesz się, że masz tyle fasolki! Zamroź na zimę i będzie jak znalazł!
OdpowiedzUsuńSmakowity i lekki obiad!
Andźka właśnie jakoś nie przypadła mi do gustu mrożona, dlatego pakuję ją do słoików:) Właśnie wstawiłam kolejną porcję:):)
OdpowiedzUsuń