Składniki:
30 gałązek świeżej mięty,
1/2 kg cukru,
łyżka kwasku cytrynowego,
2 litry wody.
Przygotowanie
Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę.
Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min.
Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty na dno szklanki i rozcieńczamy wodą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Też używam tego przepisu syrop jest przepyszny i tez czeka w kolejce do realizacji :)
OdpowiedzUsuńdo zrobienia;-)
OdpowiedzUsuńszalenie podoba mi się pomysł na syrop. Na pewno wykorzystam go.
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawa propozycja :-))
OdpowiedzUsuńdoskonały pomysł na wykorzystanie mięty:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, cieszę się bardzo, że się Wam podoba;) To jeden z soków, które najszybciej znikają z piwnicy:):)
OdpowiedzUsuńsuperkowy
OdpowiedzUsuńAle kwasek cytrynowy to sztuczne morderstwo!
OdpowiedzUsuńMyślę, że mniejsze niż kupne soki...
OdpowiedzUsuń"Ale kwasek cytrynowy to sztuczne morderstwo"
OdpowiedzUsuńNie demonizuj, kwasek występuje powszechnie w przyrodzie i jeszcze nikomu krzywdy nie zrobił.
:)
OdpowiedzUsuńdostałam od mamy przyjaciółki taki pyszny syrop z mięty,jest on gęsty w odczuciu kiedy piję,czy Twój również taki jest czy jest bardziej rozrzedzony?:)
OdpowiedzUsuńMój nie jest tak gęsty, poza tym ja leje go tylko troszkę i zalewam do pełna wodą:)
Usuńdziękuję:)
UsuńA widzisz dobrze że mi o nim przypomniałaś :)
OdpowiedzUsuńZamiast kwasku cytrynowego można dodać kwasku mlekowego 'Kwasek mlekowy jest zdrowszy:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie używałam kwasku mlekowego. Ale kwasek mozna zastąpić też sokiem z cytryny.
Usuńczy suszona miete mozna dodac zamiast swierzej czy nie bedzie smaku miety czuc?
OdpowiedzUsuńZdecydowanie odradzam, smak mięty na pewno byłby wyczuwalny, jednak na pewno sok nabrałby trochę goryczy i po prostu nie byłby tak intensywny i orzeźwiający jak ze świeżej mięty.
UsuńA co do goryczki , ja zrobiłam ze świeżej mięty i jest wyczuwalna.
OdpowiedzUsuń