poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Syrop z mięty

Zdradziłam Wam już przepisy na moje soki z malin,  z pomidorów,  wiśni  i czarnej porzeczki. Dzisiaj mam dla Was przepis na nasz ulubiony sok, a właściwie syrop ze świeżej mięty. Wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający. Dodatkowo wspomaga pracę naszego żołądka;) Warto więc po niego sięgnąć;)




Składniki:
30 gałązek świeżej mięty,
1/2 kg cukru,
łyżka kwasku cytrynowego,
2 litry wody.
 
 
Przygotowanie
 
 
Wodę zagotować z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Do gorącego syropu dodać opłukaną miętę. Przykryć i odstawić na całą dobę.
Następnie usunąć miętę, powstały syrop przecedzić i zagotować. Gorący rozlać do butelek, zakręcić. Pasteryzować ok. 5 min.
 
Tak jak w przypadku poprzednich soków owocowych, wlewamy odrobinę syropu z mięty na dno szklanki i rozcieńczamy wodą.
 
 
 
 
                                           Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:

 
Zapasy na zimę - I edycja 2013
 


20 komentarzy:

  1. Też używam tego przepisu syrop jest przepyszny i tez czeka w kolejce do realizacji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szalenie podoba mi się pomysł na syrop. Na pewno wykorzystam go.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa propozycja :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. doskonały pomysł na wykorzystanie mięty:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję, cieszę się bardzo, że się Wam podoba;) To jeden z soków, które najszybciej znikają z piwnicy:):)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale kwasek cytrynowy to sztuczne morderstwo!

    OdpowiedzUsuń
  7. "Ale kwasek cytrynowy to sztuczne morderstwo"
    Nie demonizuj, kwasek występuje powszechnie w przyrodzie i jeszcze nikomu krzywdy nie zrobił.

    OdpowiedzUsuń
  8. dostałam od mamy przyjaciółki taki pyszny syrop z mięty,jest on gęsty w odczuciu kiedy piję,czy Twój również taki jest czy jest bardziej rozrzedzony?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój nie jest tak gęsty, poza tym ja leje go tylko troszkę i zalewam do pełna wodą:)

      Usuń
  9. A widzisz dobrze że mi o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zamiast kwasku cytrynowego można dodać kwasku mlekowego 'Kwasek mlekowy jest zdrowszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jeszcze nigdy nie używałam kwasku mlekowego. Ale kwasek mozna zastąpić też sokiem z cytryny.

      Usuń
  11. czy suszona miete mozna dodac zamiast swierzej czy nie bedzie smaku miety czuc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdecydowanie odradzam, smak mięty na pewno byłby wyczuwalny, jednak na pewno sok nabrałby trochę goryczy i po prostu nie byłby tak intensywny i orzeźwiający jak ze świeżej mięty.

      Usuń
  12. A co do goryczki , ja zrobiłam ze świeżej mięty i jest wyczuwalna.

    OdpowiedzUsuń