Ciasto:
5 jajek,
200g masła lub margaryny,
200g drobnego cukru do wypieków,
200g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
50g tartych migdałów BackMit,
100g mlecznej czekolady,
70g gorzkiej czekolady,
2 łyżki konfitury z truskawek.
Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
Krem:
250g masła,
1 litr mleka,
2 budynie czekoladowe z cukrem,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szczypta mielonego anyżu,
100g mlecznej czekolady,
50g płatków migdałowych Kresto.
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Wygląda cudownie! Muszę wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda super i ta masa kawowa na pewno jest przepyszna
OdpowiedzUsuńKawa dobra zawsze i wszędzie! Czuję, że to ciasto bardzo by mi zasmakowało. Jeszcze z migdałami, mmmm... jestem w niebie :)
OdpowiedzUsuńpiękne ciasto, aż ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuńhttp://be-oneself.blogspot.com/
Dziękuję;) Dziewczyny polecam ciasto:) Masa pycha!!
OdpowiedzUsuń