Składniki:
4 ziemniaki,
250g fasolki szparagowej,
700g pomidorów,
ząbek czosnku,
cebula,
200g wędzonego boczku,
olej rzepakowy Rapso,
sól, pieprz,
oregano.
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia.
Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek.
Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku około 10-12minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do ziemniaków.
Pomidory umyć, część pokroić w kosteczkę, a kilka sztuk w plasterki. Pomidory pokrojone w kostkę dodać do sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, następnie wyłożyć sałatkę.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
no i super sałatka, ja też mam dziś u siebie samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńI tak trzymać;)
OdpowiedzUsuń