poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową

Sezon na fasolkę szparagową powoli dobiega końca, przynajmniej w moim ogródku:) Jednak ze względu na spore ilości witamin jakie posiada, staram się ją przyrządzać możliwie jak najczęściej i pod wieloma postaciami. Był już makaron z fasolką i fasolka z kurkami, przyszła kolej na sałatkę z ziemniakami, fasolką i pomidorami z dodatkiem chrupiącego boczku. Do jej przygotowania wykorzystałam olej rzepakowy Rapso.




Składniki:
4 ziemniaki,
250g fasolki szparagowej,
700g pomidorów,
ząbek czosnku,
cebula,
200g wędzonego boczku,
olej rzepakowy Rapso,
sól, pieprz,
oregano.


Przygotowanie 



Ziemniaki ugotować w mundurkach, następnie odcedzić i ostudzić. Obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę.
Boczek pokroić w wąskie paseczki, wysmażyć na chrupko na suchej patelni. Zdjąć z ognia.
Do tłuszczu wytopionego od smażenia boczku dodać odrobinę oleju, usmażyć na złoto ziemniaki. Zdjąć z ognia, dodać do boczku. Dodać obraną, drobną posiekaną cebulę oraz czosnek.
Fasolkę oczyścić, pokroić w mniejsze kawałki. Gotować w osolonym wrzątku około 10-12minut, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. Dodać do ziemniaków.
Pomidory umyć, część pokroić w kosteczkę, a kilka sztuk w plasterki. Pomidory pokrojone w kostkę dodać do sałatki, doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.
Na półmisku ułożyć plastry pomidorów, następnie wyłożyć sałatkę.







                                Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:


2 komentarze: