Składniki:
2kg mięsistych pomidorów,
2 cebule,
1/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki soli,
5 ziaren jałowca,
8 ziaren pieprzu,
3 goździki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 łyżki octu jabłkowego,
łyżeczka granulowanego czosnku.
Przygotowanie
Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera.
Dodać cukier, ocet jabłkowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, całość zagotować.
Następnie przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak do warzyw i rozlać do butelek.
Szczelnie zakręcić, pasteryzować około 5 minut.
Smacznego;)
Przepis dodaję do akcji:
Zrobię!:).
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:)
Usuńśliczne fotki!
OdpowiedzUsuńtaki soczek, coś pysznego! dziś u mnie leje cały dzień, przez to nie mogłam na naszym targu zakupić kilka kg pomidorów na przetwory właśnie :/, no nic, może za tydzień się uda ;)
OdpowiedzUsuńUla ja mam swoje pomidory to mogę poszaleć;) To czekam na twoje przepisy:)
UsuńJa mam już zakupione 30 kg pomidorów na przeciery i soki. Pożyczam cudowną maszynę do wyciskania / patent Włochów/ i ... mam piękny przecier oraz same suche skórki oraz pestki. A rodzina pije ile chce, a że chce dużo, to soki kończą się około lutego...
OdpowiedzUsuńUściski.
Ja też mam specjalny przecierak, dzięki czemu przygotowani soków szło sprawie i szybko:) To życzę powodzenia, będziesz miała co robić:):)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię sok z twojego przepisu. Smak już mi się podoba, pyszny! Pozdrawiam ;) Honorata
OdpowiedzUsuńNiczego nie przecieram ale miksuję ze skórką + sól + pieprz i do słoików. popasteryzować i koniec roboty.
OdpowiedzUsuń