środa, 21 sierpnia 2013

Sok pomidorowy na zimę

Mamy swoje pomidory, grzechem więc byłoby nie zrobić z nich domowego soku na zimę;) Zrobienie go w rzeczywistości nie jest, aż takie trudne jak by się wydawało. Wzbogaciłam sok o dość dużą i urozmaiconą ilość przypraw, dziki czemu jest jeszcze smaczniejszy:) Już nie wspomnę o bogactwie witamin jakie posiada...



Składniki:
2kg mięsistych pomidorów,
2 cebule,
1/3 szklanki cukru,
2 łyżeczki soli,
5 ziaren jałowca,
8 ziaren pieprzu,
3 goździki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3 łyżki octu jabłkowego,
łyżeczka granulowanego czosnku.



Przygotowanie



Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Cebule obrać, pokroić w pół talarki, dodać do pomidorów. Zmiksować przy pomocy blendera.
Dodać cukier, ocet jabłkowy i wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszać, całość zagotować.
Następnie przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak do warzyw i rozlać do butelek.
Szczelnie zakręcić, pasteryzować około 5 minut.




                                            Smacznego;)

Przepis dodaję do akcji:
Zapasy na zimę - I edycja 2013

9 komentarzy:

  1. taki soczek, coś pysznego! dziś u mnie leje cały dzień, przez to nie mogłam na naszym targu zakupić kilka kg pomidorów na przetwory właśnie :/, no nic, może za tydzień się uda ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ula ja mam swoje pomidory to mogę poszaleć;) To czekam na twoje przepisy:)

      Usuń
  2. Ja mam już zakupione 30 kg pomidorów na przeciery i soki. Pożyczam cudowną maszynę do wyciskania / patent Włochów/ i ... mam piękny przecier oraz same suche skórki oraz pestki. A rodzina pije ile chce, a że chce dużo, to soki kończą się około lutego...
    Uściski.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też mam specjalny przecierak, dzięki czemu przygotowani soków szło sprawie i szybko:) To życzę powodzenia, będziesz miała co robić:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie robię sok z twojego przepisu. Smak już mi się podoba, pyszny! Pozdrawiam ;) Honorata

    OdpowiedzUsuń
  5. Niczego nie przecieram ale miksuję ze skórką + sól + pieprz i do słoików. popasteryzować i koniec roboty.

    OdpowiedzUsuń