wtorek, 26 stycznia 2016

Ciasto Kinder Pingui

W poszukiwaniu inspiracji i czegoś pysznego na deser trafiłam na takie pyszne ciasto o wdzięcznej nazwie, z pewnością przez wielu z Was znaną, a w szczególności przez dzieci. Delikatny, ciemny biszkopt, słodki śmietankowy krem przełożony warstwą czekolady. Całość pokryta pyszną czekoladową polewą... Nie za słodkie, palce lizać! 




foremka 24 x 24cm

 
Biszkopt: 
  • 5 jajek, 
  • 3/4 szklanki mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki mleka, 
  • 2 łyżki oleju rzepakowego.
Białka oddzielić od żółtej i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie, ubijając na wolnych obrotach, dodawać kolejno żółtka na przemian z przesianą mąką wraz z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, olej i mleko, krótko zmiksować. Ciasto przelać do formy o wym. 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.

Krem: 
  • 500ml śmietanki 30%, 
  • 250g serka mascarpone, 
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • laska wanilii.
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, ostudzić. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, Następnie dodać serek mascarpone i ubijać krótko, do połączenia się składników. Żelatynę zahartować kilkoma łyżkami kremu, po czym dodać ją do reszty kremu. Krótko zmiksować.

Polewa:  
  • 100g mlecznej i 100g gorzkiej czekolady, 
  • 50g masła, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • łyżeczka oleju.
Czekolady połamać na kawałki, dodać resztę składników i stopić na małym ogniu, często mieszając. Ostudzić.
Na pierwszy blat ciasta wyłożyć połowę kremu, wylać połowę tężejącej polewy, po czym ciasto schłodzić. Następnie polewę pokryć pozostałym kremem. Przykryć drugim blatem ciasta i polać resztą polewy. Ciasto schłodzić.




Źródło: Arabeska waniliowa

                                                             Smacznego:))
 

39 komentarzy:

  1. Czy mi się wydaje czy w masie po środku jest coś Jeszcze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie :) a co zrobić z tą laską wanilii nie mogę nigdzie doczytać ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ups, zapomniałam napisać, już edytuję przepis. Nasiona z wanilii dodajemy oczywiście do śmietanki wraz z serkiem mascarpone :)

      Usuń
  3. Co zrobić z laską wanilii?

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z tą laską wanilii zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno pyszne...

    OdpowiedzUsuń
  6. Biszkopt mi nie wyrósł co robię nie tak wszytko zrobiłam jak w przepisie ;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cóż, różne mogą być przyczyny czasem zbyt długo ubijamy ciasto i wtedy nam opada podczas pieczenia, a czasem możemy mieć gorszy dzień i nie wyjdzie;) Mi np.tutaj wyszedł idealny, dziś robiłam według tego samego przepisu i nie wyrósł:) Następnym razem na pewno się uda! Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Po dodaniu do piany mąki i jajek mieszaj delikatnie łyżką, nie mikserem, wtedy na pewno wyrośnie

      Usuń
    3. Dokładnie 😉 za pierwszym razem nie wyszło ale teraz mieszałam pianę z resztą składników łyżką i pięknie wyrósł.

      Usuń
  7. Wygląda przepysznie!
    Zapraszam www.drink2pij.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Dobre, ale:
    Nie potrzebna żelatyna robi z masy kluche taką galarete
    Przepis chaotycznie napisany najpierw robię masę z kupa zelatyny i czekam aż masa z czekolady ostygnie i poleje nią zsiadnieta już mase bo to chwilę przecież trwa a później to można przecież zamiast rozsmarowac to pokroić w kostkę i poukładać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masę z żelatyna, którą użyjemy jako drugą zostawiamy w temp. pokojowej, zaś ciasto polane polewą wstawiamy do lodówki na jakieś 5 minut. To wystarcza, by polewa nieco zastygła a odstawiona masa nie zdąży zastygnąć.

      Usuń
  9. Pieknie wyglada

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam, jest przepyszny ! :) Gościom aż się uszy trzęsły, tak im smakowało :D

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam oryginał to też zapewne jest pyszne!!

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Co to znaczy zahartować żelatynę???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli dodać do niej jakieś 2-3 łyżki masy śmietanowej i dopiero potem dodać żelatynę do pozostałej śmietany. Dzięki temu jest mniejsze ryzyko tego, że krem się zważy.

      Usuń
  13. Witam! A jesli bym chciala zrobic na standardowa duza blache to jakie proporcje... prosze o odpowiedz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na blaszkę 25x36:

      Biszkopt:
      7 jajek,
      1 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
      2 łyżeczki proszku do pieczenia,
      3 łyżki kakao,
      3/4 szklanki cukru,
      3 łyżki mleka,
      2 łyżki oleju rzepakowego.

      Krem:

      800ml śmietanki 30%,
      300g serka mascarpone,
      6 łyżek cukru pudru,
      4 łyżeczki żelatyny,
      laska wanilii.

      Polewa:

      150g mlecznej i 150g gorzkiej czekolady,
      80g masła,
      4 łyżki mleka,
      łyżeczka oleju.

      Usuń
  14. Czy krem do ciasta wyjdzie bez żelatyny ? Mogłabym to ewentualnie czymś zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez żelatyny wyjdzie jeśli użyjemy śmietanki 36% można dać też dla pewności śmietan-fix.

      Usuń
    2. super dzięki bardzo :D

      Usuń
  15. muszę się w końcu zebrać i upiec to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  16. Upieczone, gotowe, chłodzi się w lodówce i już slinka wszystkim leci wyszło wszystko idealnie. Achhh Jeszcze 5 minut i uczta ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy zamiast zelatyny mozna DAC galaretke

    OdpowiedzUsuń
  18. za pierwszym razem tez upiekło się niskie i nie było jak go przekroic; ale za drugim razem ubijalam i miksowalam duzo krocej i upieklo sie odpowiednio wysokie; i jest przepyszne!!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. czy to bez roznicy jaka sie wezmie smietane ? ja wzielam łaciata w kartoniku i po dodaniu mascarpone sie zwarzyla

    OdpowiedzUsuń
  20. Ja do mascarpone i smietany dodaję rozpuszczoną białą czekoladę i wtedy wszystko dobrze się trzyma.

    OdpowiedzUsuń
  21. W przepisie jest podane by make polaczyc mikserem co jest kompletna bzdura bo wtedy biszkopt klapnie i nigdy nie wyrosnie puszysty...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze tak robię i jeszcze nigdy biszkopt mi nie oklapł :) Każdy ma swoje sposoby i przekonania a ja nie kombinuje i zawsze się udaje:) Pozdrawiam

      Usuń