Fantastyczne połączenie wiśni i malin zamknięte w jednej butelce...
Składniki:
2 kg wiśni,
1,5 kg cukru,
1 kg malin.
Przygotowanie
Wiśnie umyć, wypestkować, zmieszać z malinami. Zasypać cukrem, przykryć ściereczką i odstawić na całą noc.
Następnego dnia owoce wrzucić na durszlak i zlać cały sok, dokładnie odcisnąć owoce. Do soku dolać czystą wodę- tyle co połowa powstałego soku. Zagotować i rozlać do butelek. Szczelnie zakręcić i pasteryzować 3 minuty.
Do pozostałych owoców dodałam 200g stopionej gorzkiej czekolady i przełożyłam do słoiczków. Będę miała na zimę pyszny dodatek np. do budyniu:)
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pycha, lubię sok wiśniowy :)
OdpowiedzUsuńMy też, oj i to bardzo:)
OdpowiedzUsuńA ta reszta owoców z gorzką czekoladą do słoików i zagotować?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń