Składniki:
250g Makaronu Międzybrodzkiego 4-jajecznego w kształcie pierożka,
cebula,
zielona papryka,
4 mięsiste pomidory,
2 jajka,
2 ząbki czosnku,
8 czarnych oliwek,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżka posiekanej bazylii,
łyżka posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz.
Makaron gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut, odcedzić. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej formy do zapiekania. Piec ok. 15 minut w temp. 180st.
Sos:
3 mięsiste pomidory,
mała cebula,
ząbek czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Makaron podawać z sosem pomidorowym.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz