Ciasto kruche:
150g mąki pszennej,
50g cukru,
100g masła lub margaryny,
jajko.
Mąkę przesiać, dodać cukier, posiekane masło i jajko. Połączyć, zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Nakłuć gęsto widelcem.
Ciasto ptysiowe:
150g mąki pszennej,
5 łyżek masła,
150ml wody,
3 jajka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli.
Dodatkowo:
400ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru waniliowego,
łyżka cukru pudru,
śmietan-fix,
1/2 kg śliwek,
4 łyżki cukru,
3 łyżki sproszkowanego budyniu waniliowego.
Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem, gotować ok 10 min na małym ogniu. Dodać sproszkowany budyń, gotować 2 minuty, stale mieszając. Zdjąć z ognia i zmiksować blenderem, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.
Ptysie przekroić, przełożyć śmietanką, resztę śmietany wycisnąć na środek oraz brzegi ciasta. Ptysie ułożyć na brzegu ciasta, środek polać masą śliwkową. Schłodzić. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Świetne połączenia,coś innego, ale znając Twoje zdolności na pewno pyszne.
OdpowiedzUsuńDziękuję Alinko:)
OdpowiedzUsuńpiękne!
OdpowiedzUsuńDziękuję:):)
OdpowiedzUsuńJa zwariuję ! Nie było mnie parę dni, a tu... nie nadążam, a,a,a,a,a...
OdpowiedzUsuńWszystko bym chciała, o mamo :-)
Buziaki !
Anka nie ma sprawy:):) Już robię paczkę;)
OdpowiedzUsuń