Składniki:
2 kg pomidorów,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego estragonu,
sól, pieprz,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki cukru.
Przygotowanie
Pomidory umyć, przepołowić i wyciąć "środki". Dodać obraną i pokrojoną w plastry cebulę. Następnie zmiksować przy pomocy blendera na papkę.
Dodać liście laurowe, bazylię, estragon, oliwę i cukier. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Całość zagotować, po czym przetrzeć przez sito lub specjalny przecierak.
Gotowy sok rozlać do butelek.
Pasteryzować 3 minuty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Podoba mi się dodatek tych ziół! Na półkach mojej spiżarni też już stoją buteleczki soków pomidorowych:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCieszę się:) To też będziesz miała zimą rarytasy:):)
OdpowiedzUsuńMoje przeciery - soki w zeszłym roku nie doczekały zimy... Dlatego w tym zrobiłam o wiele więcej. Chyba przyłączę się do akcji !
OdpowiedzUsuńSerdeczności.
Aniu ja też nie ręczę, że moje doczekają do końca zimy:)
OdpowiedzUsuńWspaniały soczek, dziękuję za dodanie do akcji psiankowatej ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam dołączyć:):)
OdpowiedzUsuń