środa, 21 sierpnia 2013

Ciasto serowo-jogurtowe z porzeczkami na zimno

Latem staram się dać czasem (ale tylko czasem:)) piekarnikowi odetchnąć i przygotowuję jakieś ciasto na zimno. Znalazłam na krzaku jeszcze troszkę czarnych porzeczek i od razu wiedziałam, że muszę zrobić sernik! Ciasto jest smaczne, lekkie - przypomina nieco piankę;) Idealne do filiżanki niedzielnej kawki...






Spód:
150g masła lub margaryny,
150g biszkoptów.


Masło stopić, biszkopty zmielić w blenderze. Wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy o śr. 23cm. Schłodzić.


Masa serowa:
500g półtłustego twarogu,
400g jogurtu naturalnego,
500g czarnej porzeczki,
200g cukru pudru,
250g śmietany 30%,
cukier waniliowy,
4 łyżki żelatyny.





Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera, następnie przetrzeć przez sito.
 Twaróg utrzeć z jogurtem naturalnym oraz cukrem pudrem. Dodać cukier waniliowy oraz przetarty mus z porzeczek. Dokładnie wymieszać lub krótko zmiksować.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić, następnie przestudzić. Miksując, powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Wylać na schłodzony spód.
Wstawić na 3-4godziny do lodówki, by masa stężała.







                                           Smacznego:)

Przepis dodaję co akcji:

6 komentarzy:

  1. Wygląda super!! Piękne zdjęcia, pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) A ciasto jest naprawdę przepyszne! Polecam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Natrafilam na ten przepis na Durszlaku i musialam zajrzec! Miesiac temu mialam sporo porzeczek i nie wiedzialam co z nimi zrobic...szkoda ze nie natrafilam wtedy na ten sernik

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale na pewno przepis przyda się w przyszłym roku:) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. musi smakować wyjątkowo :) zwłaszcza w połączeniu z cudowną porzeczką

    OdpowiedzUsuń