Składniki:
3 kg malin,
1,5 kg cukru.
Przygotowanie
Owoce przebrać, przełożyć do miski, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na dobę, co kilka godzin dokładnie mieszając, by cukier dobrze się rozpuścił.
Następnie przecisnąć owoce przez gazę lub pieluchę tetrową.
Powstały sok przelać do garnka, zagotować, rozlać do słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5 minut.
Smacznego:)
Przepis dodaję co akcji:
pyszny syrop! na zimowe choróbska najlepszy. :)), a, i ładne bardzo zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Oj tak, na zimę jest idealny!!
OdpowiedzUsuńZrobię, bo w zimie zawsze brakuje takiego domowego soku.
OdpowiedzUsuńPS Fajne wykorzystanie papilotek ;)
Ja robię bardzo dużo przetworów, ale mimo wszystko zawsze zabraknie;) A polecam patent z papilotkami:)
OdpowiedzUsuńoooooooooooooo mam malinki - dzisiaj zrobię sok ostatnio robiłam 3 dniowym sposobem ;-) ale za długo to trwa ;-)
OdpowiedzUsuńKarlito, ten jest niezawodny, polecam:):)
OdpowiedzUsuńmaliny nastawione :-)))
UsuńAktualnie pochłaniam Twojego bloga :-))) spać mi nie daje tyle wspaniałych wpisów :-)))
UsuńTo czekam na relację i zdjęcie na FB :)
UsuńDziękuję i cieszę się, że moje przepisy na coś się przydają:)
U mnie zimą i w okresie chorobowym króluje babciny sok z aronii :-)
OdpowiedzUsuńIle soku wychodzi z tych 3 kg malin? No wlasnie wybieram sie na gielde po owoce i nie wiem ile kuoic, a to bedzie moj pierwszy sok ;)
OdpowiedzUsuńWychodzi około 10-15 takich małych słoiczków po przecierze pomidorowym.
Usuńmniami też się szykuję by przygotować :)
OdpowiedzUsuńSok z malin to w naszym domu tradycja. Dla mnie sok do herbatki, dla syna dżem z malin i jagód, a mąż lubuje się w malinowej nalewce. Tylko nie ma kto zbierać...
OdpowiedzUsuńDo zrobienia takiego soku polecam wyciskarkę.Zrobienie soku, wraz z pasteryzacją zajmuje wtedy jakąś godzinkę, a smakuje jak świeże owoce.
OdpowiedzUsuń