wtorek, 6 sierpnia 2013

Sok z malin na zimę

  Pośród moich zapasów jednym z obowiązkowych przetworów jest sok z malin. Robię go bardzo dużo i, o dziwo, do lata zawsze znika;) Nie dodaję do niego ani kropelki wody, więc jest niesamowicie gęsty:) To doskonały, domowy lek na przeziębienie, do tego wspaniale rozgrzewa. A zimą nie ma nic lepszego niż kilka łyżeczek soku do herbaty...




Składniki:
3 kg malin,
1,5 kg cukru.


Przygotowanie


Owoce przebrać, przełożyć do miski, zasypać cukrem, dokładnie wymieszać i przykryć lnianą ściereczką. Odstawić na dobę, co kilka godzin dokładnie mieszając, by cukier dobrze się rozpuścił.
Następnie przecisnąć owoce przez gazę lub pieluchę tetrową.
Powstały sok przelać do garnka, zagotować, rozlać do słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować około 5 minut.
 
 
                                        Smacznego:)
 
Przepis dodaję co akcji:

 
 

15 komentarzy:

  1. pyszny syrop! na zimowe choróbska najlepszy. :)), a, i ładne bardzo zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Oj tak, na zimę jest idealny!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię, bo w zimie zawsze brakuje takiego domowego soku.

    PS Fajne wykorzystanie papilotek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja robię bardzo dużo przetworów, ale mimo wszystko zawsze zabraknie;) A polecam patent z papilotkami:)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooooooooooooo mam malinki - dzisiaj zrobię sok ostatnio robiłam 3 dniowym sposobem ;-) ale za długo to trwa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. maliny nastawione :-)))

      Usuń
    2. Aktualnie pochłaniam Twojego bloga :-))) spać mi nie daje tyle wspaniałych wpisów :-)))

      Usuń
    3. To czekam na relację i zdjęcie na FB :)
      Dziękuję i cieszę się, że moje przepisy na coś się przydają:)

      Usuń
  7. U mnie zimą i w okresie chorobowym króluje babciny sok z aronii :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ile soku wychodzi z tych 3 kg malin? No wlasnie wybieram sie na gielde po owoce i nie wiem ile kuoic, a to bedzie moj pierwszy sok ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi około 10-15 takich małych słoiczków po przecierze pomidorowym.

      Usuń
  9. mniami też się szykuję by przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sok z malin to w naszym domu tradycja. Dla mnie sok do herbatki, dla syna dżem z malin i jagód, a mąż lubuje się w malinowej nalewce. Tylko nie ma kto zbierać...

    OdpowiedzUsuń
  11. Do zrobienia takiego soku polecam wyciskarkę.Zrobienie soku, wraz z pasteryzacją zajmuje wtedy jakąś godzinkę, a smakuje jak świeże owoce.

    OdpowiedzUsuń