Składniki:
250g drobnego makaronu międzybrodzkiego kolanka,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
150 g żółtego sera w kostce,
100g szynki konserwowej,
czerwona papryka,
2 ogórki,
sól, pieprz,
3 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
łyżka oleju rzepakowego,
2 łyżki octu winnego estragonowego.
Przygotowanie
Makaron ugotować w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzić, przełożyć do miski, wymieszać z olejem i octem estragonowym. Odstawić do ostygnięcia.
Paprykę umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórki umyć, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę. Wraz z papryką dodać do przestudzonego makaronu.
Groszek i kukurydzę odsączyć, przelać wodą, dodać do makaronu. Dodać ser i szynkę pokrojone w kostkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Majonez zmieszać z jogurtem naturalnym, dodać do sałatki, wymieszać.
Odstawić na godzinę, by smaki się przegryzły.
Smacznego:)
Twoja sałatka wygląda mega apetycznie :) za szynką nie przepadam, ale całość wygląda tak pięknie, że wszamałabym ze smakiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Olinko zawsze można wszystko dopasować pod siebie;):) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPyszna, zajadam się ostatnio sałatkami i tez czasami sprawdzam co mam i co z tego mozna zrobic :)
OdpowiedzUsuńTakie spontaniczne są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńTaka prosta a zarazem taka smaczna. A jaka szynke dawac? Moze byc Henryk Kania czy musi byc jakas inna konkretna? :)
OdpowiedzUsuńSzynka może być dowolna;))
OdpowiedzUsuńJa robiłam z Kania ;) super wyszło :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowała;))
OdpowiedzUsuń