wtorek, 13 sierpnia 2013

Filet z kurczaka nadziewany czerwoną porzeczką

  Zazwyczaj owoce wykorzystuję do ciast i deserów czy przetworów. Czasem jednak lubię zaskoczyć bliskich łącząc owoce z mięsem. Tak jak w tym przypadku. Kruche, delikatnie mięso z kurczaka, kwaskowe porzeczki i szczypta ostrej papryki. Całość nie jest smażona, lecz pieczona bez dodatku tłuszczu!! Zatem jedzmy bez wyrzutów sumienia;):)




Składniki:
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
cebula,
100 g czerwonych porzeczek,
szczypta ostrej papryki,
sól, pieprz,
łyżka oleju.



Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by utworzyć kieszonkę.
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, dodać umyte i odszypułkowane, rozgniecione porzeczki. Doprawić do smaku papryką, solą i pieprzem. Farszem wypełnić kieszonki w mięsie. Spiąć wykałaczką.
Włożyć do rękawa do pieczenia i piec ok. 35 min w temp. 200st.




                                 Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz