Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/3 szklanki mleka,
1/2 szklanki kakao,
1/3 szklanki brązowego cukru,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
400g buraków,
banan,
2 łyżki siemienia lnianego Kresto,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym.
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko.
Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę.
Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm.
Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy!!
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
wygląda na bardzo, bardzo, bardzo wilgotny :D
OdpowiedzUsuńRobiłam! Jest przepyszne!
OdpowiedzUsuńurocze zdjęcia ;) uwielbiam ciasta z warzywami ;)
OdpowiedzUsuńMiga i takie jest ciasto:):) Dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńpiękny kolor :D
OdpowiedzUsuńdziękuję za dołączenie do akcji Warzywa w słodyczach 2013
Dziękuję;)
OdpowiedzUsuń