wtorek, 20 sierpnia 2013

Brownie z buraków

Już raz Wam pokazałam jak zrobić Brownie z fasolą, dziś polecam połączenie brownie z buraczkami:) Ciasto jest bardzo zdrowe, ze względu na dodatek buraków, oleju rzepakowego oraz siemienia lnianego i bogatego w przeciwutleniacze kakao. Szczególnie polecam je osobom, które mają niski poziom żelaza.




Składniki:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/3 szklanki mleka,
1/2 szklanki kakao,
1/3 szklanki brązowego cukru,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
400g buraków,
banan,
2 łyżki siemienia lnianego Kresto,
1/2 łyżeczki soli,
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
100g mlecznej czekolady,
50g gorzkiej czekolady.



Przygotowanie 


Mąkę przesiać wraz z kakao, wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, solą, soda i siemieniem lnianym.
Buraki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać pokrojonego w plastry banana. Zmiksować na gładkie puree. Dodać olej rzepakowy oraz mleko.
Dokładnie wymieszać, dodać suche składniki, wymieszać, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Na koniec wlać stopioną na parze, jeszcze ciepłą czekoladę.
Wymieszać i przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę o wym. 24x27cm.
Piec ok. 30min w temp. 180st - ciasto musi być nieco wilgotne.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.









Gorąco polecam Wam ten olej rzepakowy!!


                                       Smacznego:)
 Przepis dodaję do akcji:


6 komentarzy:

  1. wygląda na bardzo, bardzo, bardzo wilgotny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze zdjęcia ;) uwielbiam ciasta z warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miga i takie jest ciasto:):) Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękny kolor :D
    dziękuję za dołączenie do akcji Warzywa w słodyczach 2013

    OdpowiedzUsuń