czwartek, 8 sierpnia 2013

Faszerowane pomidory

   Szukacie pomysłu na smaczne, letnie i lekkie danie? Polecam pomidorki faszerowane ryżem, papryką oraz domowymi ogórkami małosolnymi. Żeby mięsożercy też zjedli je ze smakiem dodałam wędzoną pierś z kurczaka. Pomidorki świetnie sprawdzą się jako przystawki albo lekkie śniadanie czy nawet kolacja.




Składniki:
8 dużych pomidorów,
100 g ryżu pełnoziarnistego,
2 ogórki małosolne,
1/2 czerwonej papryki,
wędzona pierś z kurczaka,
sól, pieprz,
świeża bazylia,
2 łyżki majonezu.






Przygotowanie



Pomidory umyć, odciąć górną część i wydrążyć. Miąższ połączyć z oczyszczoną i pokrojoną w kostkę papryką oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami.
Ryż ugotować na sypko, odcedzić i ostudzić. Połączyć z pokrojonymi warzywami.
Pierś kurczaka pokroić w kosteczkę, połączyć z warzywami. Dodać majonez, sól i świeżo zmielony pieprz. Dodać 2 łyżki świeżej posiekanej bazylii. Wszystko wymieszać.
Masą faszerować pomidory. Udekorować bazylią.




                                            Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:


3 komentarze:

  1. Dla mnie pycha, lubię takie smaki bardzo, ale... moja rodzina już nie :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszne, wczoraj robiłam faszerowane pomidory... lekkie, szybko się je robi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu my lubimy, ale nie aż tak, żeby je jeść codziennie;):)
    Kasiu na pewno były pyszne:)

    OdpowiedzUsuń