Składniki:
250 g mąki pszennej,
15g świeżych drożdży,
jajko,
125ml mleka,
1/2 łyżeczki soli,
35g cukru,
50g tartych orzechów włoskich BackMit ,
25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack,
żółtko do posmarowania,
60g masła lub margaryny.
Przygotowanie
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
Następnie ponownie zagnieść i przełożyć do przygotowanej podłużnej foremki keksówki. Odstawić na kolejne 15 minut.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 30-40 minut w temp. 180st.
Smacznego:)
pyszny chlebek :) domowe pieczywo najlepsze :)
OdpowiedzUsuńU mnie od dawna nie było chleba, bo się obraziłam... Ostatnio ciągle odchodziła mi skórka od niego. Nie wiem dlaczego. Wypróbuję Twój przepis, może się uda?
OdpowiedzUsuńŁucjo oj tak:)
OdpowiedzUsuńAniu na pewno się uda;) Jedyny jego minus to to, że odrobinę się kruszy. Ale skórka nie odchodzi:):)