Składniki:
1 kg mąki pszennej,
2 szklanki mleka,
1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso,
5 jajek,
1/2 szklanki cukru,
100g świeżych drożdży,
cukier waniliowy,
dowolne owoce.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Na wierzchu rozłożyć dowolne owoce, u mnie wypestkowane wiśnie.
Piec ok. 40-50 minut w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Mmm wygląda bardzo apetycznie. Nie ma jak sprawdzone, rodzinne przepisy!
OdpowiedzUsuńale ciasto! mmm piękne! ale podziwiam, że dajesz radę zagnieść drożdżowe z 1 kg mąki, u mnie największa ilość to 400 g ;), uwielbiam drożdżowe, kilka dni temu upiekłam z malinami i kruszonką
OdpowiedzUsuńtęsknię za takim ciastem drożdżowym i te zdjęcia takie słoneczne.
OdpowiedzUsuńAndźka zgadza się, rodzinne przepisy to istna skarbnica;)
OdpowiedzUsuńUla ja często robię z kg mąki:):)
Iza to zapraszam na ciasto:)
Muszę koniecznie spróbować! :) Jak na oleju rzepakowym to mogę się zajadać, bo obniża cholesterol - zalecenie lekarza, hihi ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda, że olej rzepakowy obniża cholesterol:) A na taką drożdżówkę lekarz na pewno przymknie oko:):)
OdpowiedzUsuń