Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
100g margaryny,
łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka sody oczyszczonej,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
szklanka maślanki naturalnej,
300g mieszanych owoców (u mnie jagody, jeżyny, maliny i czerwone porzeczki),
cukier do posypania.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz szczyptą soli i cukrem. Posiekać z margaryną. Wsypać przebrane owoce, dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec wlać 3/4 szklanki maślanki i bardzo dokładnie wymieszać łyżką.
Masa jest bardzo klejąca, ale właśnie taka ma być:)
Łyżką nabierać porcje ciasta, po czym delikatnie zlepiać je rękoma w kulkę i ułożyć w silikonowej foremce na muffinki. Posmarować resztą maślanki i posypać odrobiną cukru.
Piec ok. 20 min w temp. 200st.
Ostudzić i oprószyć przed podaniem cukrem pudrem.
Pyszne babeczki znajdziecie również w ofercie TwojejCukierni.pl
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Przekonałam się ostatnio, że najbardziej klasyczne muffinki wychodzą właśnie na maślance :)
OdpowiedzUsuńPyszne muffinki! I jakie piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńte babeczki wyglądają smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam
http://be-oneself.blogspot.com/
Domi zgadzam się z Tobą:):)
OdpowiedzUsuńJudik dziękuję:)
Oneself chętnie zajrzę do Ciebie;)
Cudne!
OdpowiedzUsuńJa tez preferuje maslanke, albo jogurt naturalny w muffinkach...
Milo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl
O tak, jogurt też jest dobry i sprawdzony:):)
OdpowiedzUsuńWitam, mam pytanie odnosnie jajek - nie ma ich w przepisie?
OdpowiedzUsuńZgadza się, te babeczki są bez jajek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za odpowiedź :) - pozdrawiam Ilona
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń