Składniki:
2 kg ogórków,
1/2 kg cebuli,
3 łyżki soli.
Ogórki umyć, pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w bardzo cienkie pół talarki. Połączyć z ogórkami, zasypać solą, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny.
Zalewa:
2 i 1/2 szklanki wody,
szklanka octu 10%,
1 i 1/3 szklanki cukru,
czubata łyżka pikantnej przyprawy do grilla,
1/2 łyżki gorczycy,
koper,
natka pietruszki.
Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować.
Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 3 minuty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Dziękuję Ci za ten przepis - mam nadmiar ogórków i będzie jak znalazł...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Też takie robię, z przyprawą do grilla, raz dałam jej więcej...
OdpowiedzUsuń:)
Aniu cieszę się, że Cię zainspirowałam, mam nadzieję, że ogórki Wam zasmakują;)
OdpowiedzUsuńKasiu, ale mój mąż by się ucieszył:):)