Ciasto:
- 20g świeżych drożdży,
- 250g mąki pszennej,
- 1/2 szklanki letniego mleka,
- 2 żółtka,
- 1/2 laski wanilii,
- 2 łyżki drobnego cukru do wypieków,
- łyżeczka skórki z cytryny,
- 50g masła.
Mąkę przesiać, zrobić dołeczek. Wkruszyć drożdże i wlać letnie mleko. Dodać żółtka, cukier, skórkę z cytryny oraz nasiona wanilii. Powoli wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając stopione i przestudzone masło, kilka łyżek masła zostawić do posmarowania bułeczek. Zagnieść gładkie ciasto, uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.
Następnie ciasto ponownie zagnieść uformować 14 okrągłych bułeczek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut. Następnie posmarować pozostałym stopionym masłem.
Piec ok. 25min w temp. 175st. Ostudzić i przekroić.
Dodatkowo:
- 200g malin,
- 2 łyżki cukru,
- 400ml mleka,
- budyń śmietankowy,
- 4 łyżki cukru.
Maliny zasypać cukrem, dokładnie wymieszać.
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem, na gotujące się mleko wlać rozrobiony budyń. Stale mieszając, gotować 1 minutę. Lekko przestudzić.
Bułeczki przekładać ciepłym budyniem i malinami. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Smacznego:)
zrobiłaś to celowo, tak? takie pyszne bułeczki i co ja mam teraz polizać ekran? buuu
OdpowiedzUsuńWiesz, że wyglądają rewelacyjnie, malinki, krem... poczęstuj..:)
Kasiu, no co Ty, ja??? :) A pewnie, że poczęstuję i to nie jedną:):)
OdpowiedzUsuńAle smacznie wyglądają! Super :D
OdpowiedzUsuńMagdo twoje bułeczki wyglądają bajecznie :) A jak pomyśle o tych malinach i budyniu to się od razu głodna robię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Dziękuję;):)
OdpowiedzUsuńBuleczki wygladaja cudownie! Prawdziwie letnie danie! :)
OdpowiedzUsuńMilo, ze bierzesz udzial w akcji.
Kasia
lejdi-of-the-house.bloog.pl