Spód:
225 g ciasteczek pełnoziarnistych,
100g masła.
Ciasteczka połamać na kawałki i najlepiej zmielić przy użyciu blendera. Masło stopić, wymieszać ze sproszkowanymi ciasteczkami. Wyłożyć na spód tortownicy o śr.24cm. Schłodzić.
Masa serowa:
1 kg twarogu,
łyżka soku z cytryny,
200 ml śmietanki 30%,
250 g cukru,
2 i 1/2 łyżki żelatyny,
250 g czarnych porzeczek,
3 czubate łyżki cukru pudru.
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę.
Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać zmiksowane porzeczki oraz cukier puder. Wymieszać i wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Cudowny sernik! Piękne kolory, pyszny smak!
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie. Chyba pokuszę się na niego i zrobimy z mamcią, według Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńJaki śliczny, trochę stronię od czarnych porzeczek, może to błąd?
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie:) uwielbiam takie serniki:)
OdpowiedzUsuńJaki kremowy i puszysty, mniaam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuńNormka polecam!
Veggie zdecydowanie błąd;) Porzeczki mają mnóstwo witamin i podane w odpowiednich proporcjach są naprawdę pysznym dodatkiem;)
Wyglada przepieknie i pewnie super smakuje. A makaron z fasolka mnie zachwycil. Pisze goscinnie i dlatego brak polskich koncowek i kresek. Pozdrowienia serdeczne !
OdpowiedzUsuńDzięki Aniu:) Miłego weekendu! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń