czwartek, 1 sierpnia 2013

Sernik na zimno z czarnej porzeczki

  W upalne dni nie bardzo mam ochotę na pieczenie, jednak zawsze przygotuję jakieś ciasto na zimno. Staram się wykorzystywać sezonowe owoce, dlatego zrobiłam pyszny, idealny na lato sernik z czarnej porzeczki. Uroku dodają mu dwie, charakterystyczne warstwy. Ponadto sernik nie jest mocno słodki, ma lekko kwaskowy posmak, no i znika w mgnieniu oka;)




Spód:
225 g ciasteczek pełnoziarnistych,
100g masła.







Ciasteczka połamać na kawałki i najlepiej zmielić przy użyciu blendera. Masło stopić, wymieszać ze sproszkowanymi ciasteczkami. Wyłożyć na spód tortownicy o śr.24cm. Schłodzić.
 
 
Masa serowa:
1 kg twarogu,
łyżka soku z cytryny,
200 ml śmietanki 30%,
250 g cukru,
2 i 1/2 łyżki żelatyny,
250 g czarnych porzeczek,
3 czubate łyżki cukru pudru.
 
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem, śmietanką i sokiem z cytryny.
Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając rozpuścić. Ciepłą żelatynę dodać do masy serowej dokładnie wymieszać. Porzeczkę zmiksować w blenderze na papkę.
Masę serową podzielić na pół, połowę wylać na przygotowany spód. Do drugiej części dodać zmiksowane porzeczki oraz cukier puder. Wymieszać i wylać na jasną masę. Schładzać kilka godzin w lodówce.
 
 



 
                                         Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Kwaśnie, no właśnie

8 komentarzy:

  1. Cudowny sernik! Piękne kolory, pyszny smak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wyśmienicie. Chyba pokuszę się na niego i zrobimy z mamcią, według Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki śliczny, trochę stronię od czarnych porzeczek, może to błąd?

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie:) uwielbiam takie serniki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki kremowy i puszysty, mniaam ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję;)
    Normka polecam!
    Veggie zdecydowanie błąd;) Porzeczki mają mnóstwo witamin i podane w odpowiednich proporcjach są naprawdę pysznym dodatkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada przepieknie i pewnie super smakuje. A makaron z fasolka mnie zachwycil. Pisze goscinnie i dlatego brak polskich koncowek i kresek. Pozdrowienia serdeczne !

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki Aniu:) Miłego weekendu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń