środa, 14 sierpnia 2013

Fasolka szparagowa z kurkami

   Fasolka szparagowa to bogactwo wielu witamin, m.in. błonnika, wit. A,C,K oraz kwasu foliowego i żelaza. Ponadto ma niewiele kalorii, a jest bardzo sycąca - jedzmy ją więc bez wyrzutów sumienia;) Najczęściej podaję ją po prostu z bułką tartą, jednak lubię czasem urozmaicać dania. Dlatego połączyłam fasolkę szparagową z kurkami, do smaku dałam odrobinę octu balsamicznego. Szybkie, proste i smaczne...




Składniki:
1/2 kg fasolki szparagowej,
300g kurek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
3 łyżki oliwy,
sól, biały pieprz,
łyżeczka octu balsamicznego,
natka pietruszki.


Przygotowanie


Fasolkę umyć, odciąć końcówki. Przekroić na pół. Gotować ok. 15min na małym ogniu w osolonym wrzątku. Odcedzić.
Cebulę i czosnek posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać umyte i oczyszczone kurki, dusić ok. 10minut na małym ogniu, często mieszając. Połączyć z fasolką, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć do miski, skropić octem balsamicznym i posypać posiekaną natką pietruszki.





                                             Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:


2 komentarze:

  1. Uwielbiam i fasolkę i kurki, więc połączenie stworzone dla mnie. Przy najbliższej okazji spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się:) Nam bardzo smakuje to połączenie;)

    OdpowiedzUsuń