czwartek, 1 sierpnia 2013

Tagliatelle z fasolką szparagową

  Moja fasolka szparagowa w tym roku mnie przerasta. Tzn. nie mogę jej przerobić:) Ostatnio podałam ją w towarzystwie makaronu, mięska i pomidorów. Zdjęcia wyszły fatalnie, ale gwarantuję, że danie jest naprawdę bardzo smaczne;) Dzieci znacznie chętniej jedzą, gdy na talerzu jest kolorowo:)




Składniki:
400 g szynki wieprzowej bez kości,
400g makaronu tagliatelle,
 cebula,
2 ząbki czosnku,
300 g żółtej fasolki szparagowej,
3 pomidory,
sól, pieprz,
bazylia,
olej,
mąka pszenna.





Przygotowanie


Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Osączyć.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając.
Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią.
 
 
 
 
 
                             Smacznego;)
 
Przepis dodaję do akcji:
 
 




4 komentarze:

  1. Pyszne! U mnie też urodzaj na fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) ja właśnie dzisiaj kolejną porcję będę pakować do słoiczków;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciesz się, że masz tyle fasolki! Zamroź na zimę i będzie jak znalazł!
    Smakowity i lekki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  4. Andźka właśnie jakoś nie przypadła mi do gustu mrożona, dlatego pakuję ją do słoików:) Właśnie wstawiłam kolejną porcję:):)

    OdpowiedzUsuń