Przepis jest tak prosty, że długo się zastanawiałam czy w ogóle dodawać go na bloga:)
Składniki:
4 kg czarnej porzeczki,
2,5 kg cukru,
ok. 2,5 l wody.
Przygotowanie
Owoce umyć, usunąć szypułki, gotować w sokowniku około 2,5 godz. Ja zawsze jeszcze przed gotowaniem rozdrabniam blenderem owoce, wtedy znacznie szybciej puszczają sok.
Cały sok zlać. Następnie do powstałego soku (ok. 2,5L) dolać 2,5 l wody. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 5 minut.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Domowy sok jest przepyszny,a ile w nim witamin!
OdpowiedzUsuńbardzo dobry i zdrowy sok:)
OdpowiedzUsuńsaaame witaminy! :)
OdpowiedzUsuńMy uwielbiamy zdrowe, domowe soki, więc robię ich wystarczająco dużo by były przez całą zimę:)
OdpowiedzUsuńTeż u mnie w domu takie robimy:) Pychota:)
OdpowiedzUsuńU nas na zimę są obowiązkowe;)
OdpowiedzUsuńZ tymi witaminami to bym nie przesadzał bo po tym gotowaniu to ich wiele nie zostaje...
OdpowiedzUsuńWiadomo, że gotowanie zmniejsza ilość witamin, ale ten sok na pewno ma ich więcej niż kupny w kartoniku, który koło porzeczek nawet nie stał:))
OdpowiedzUsuń