środa, 31 lipca 2013

Sok z czarnej porzeczki

  Mam sporo swoich owoców, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystać. Na pierwszym miejscu zdecydowanie są konfitury, zaraz potem domowe soki... Między innymi właśnie sok z czarnej porzeczki. Zimą tylko zamieniamy puste butelki na pełne pysznego, zdrowego soku;)
Przepis jest tak prosty, że długo się zastanawiałam czy w ogóle dodawać go na bloga:)




Składniki:
4 kg czarnej porzeczki,
2,5 kg cukru,
ok. 2,5 l wody.





Przygotowanie


Owoce umyć, usunąć szypułki, gotować w sokowniku około 2,5 godz. Ja zawsze jeszcze przed gotowaniem rozdrabniam blenderem owoce, wtedy znacznie szybciej puszczają sok.
Cały sok zlać. Następnie do powstałego soku (ok. 2,5L) dolać 2,5 l wody. Wsypać cukier, dokładnie wymieszać. Zagotować, gotować 2 minuty na małym ogniu, stale mieszając.
Rozlać do butelek, szczelnie zakręcić. Pasteryzować ok. 5 minut.
 
 
 


                                          Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 
 

Kwaśnie, no właśnie

8 komentarzy:

  1. Domowy sok jest przepyszny,a ile w nim witamin!

    OdpowiedzUsuń
  2. My uwielbiamy zdrowe, domowe soki, więc robię ich wystarczająco dużo by były przez całą zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też u mnie w domu takie robimy:) Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi witaminami to bym nie przesadzał bo po tym gotowaniu to ich wiele nie zostaje...

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiadomo, że gotowanie zmniejsza ilość witamin, ale ten sok na pewno ma ich więcej niż kupny w kartoniku, który koło porzeczek nawet nie stał:))

    OdpowiedzUsuń