środa, 31 lipca 2013

Rolada z jagodami

   Ostatnio chłopcy stale upominają się o roladę;) Była już kokosowa roladka z truskawkami, a teraz przyszła kolej na roladkę z jagodami... Bazą jest pyszny, delikatny biszkopt. Do tego uwielbiane przez nas jagódki oraz śmietanowo- waniliowy krem. Gorąco polecam!




Biszkopt:
3 jajka,
4 łyżki mąki tortowej,
2 łyżki cukru.





Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać  szpatułką.
Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 10-15min w temp. 175st.
Ciepły biszkopt wyjąć na ściereczkę i zrolować. Odstawić do ostygnięcia.


Krem:
szklanka śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
łyżka cukru waniliowego,
1/2 torebki pomarańczowej galaretki,
2 łyżki dżemu z jagód lub borówek,
200g świeżych jagód.





Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder oraz cukier waniliowy - 3 łyżki odłożyć do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, dokładnie rozmieszać i przestudzić. Tężejącą galaretkę wlać do ubitej śmietanki, krótko zmiksować.
Biszkopt rozwinąć, posmarować dżemem, posypać jagodami (kilka odłożyć do dekoracji). Rozsmarować śmietanowy krem, delikatnie zrolować. Udekorować pozostałą śmietanką, jagodami i miętą. Roladkę wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać w lodówce.








                                             Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:
 

Kwaśnie, no właśnie

6 komentarzy: