sobota, 3 sierpnia 2013

Roladka z czerwoną porzeczką

  Kolejna roladka, tym razem na cieście ucieranym a nie biszkoptowym, dzięki czemu ma śliczny żółty kolor. Całość dopełnia pyszny krem na bazie serka mascarpone i serka homogenizowanego. A dla przełamania słodyczy i dodania koloru użyłam czerwonych porzeczek, które moim zdaniem doskonale tutaj pasują;)





Ciasto:
3 jajka + 2 żółtka,
150g drobnego cukru,
80g mąki pszennej,
80g mąki ziemniaczanej,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli.



 
 
Jajka i żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Mąki przesiać, dodać do masy jajecznej, dokładnie wymieszać.
Przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 34x42cm. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Ciepłe ciasto przełożyć na ściereczkę posypaną drobnym cukrem. Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić tak do ostygnięcia.
 
 
 
Krem:
250g serka mascarpone,
250g waniliowego serka homogenizowanego,
łyżka soku z cytryny,
250g czerwonych porzeczek,
50g cukru pudru.

 

 
 
Mascarpone utrzeć z serkiem homogenizowanym, cukrem i sokiem z cytryny, odłożyć dwie łyżki do dekoracji. Dodać umyte i oczyszczone porzeczki. Delikatnie wymieszać. Masę rozsmarować na cieście. Zrolować, schłodzić. Udekorować pozostałym kremem, porzeczkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
 
 



                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Kwaśnie, no właśnie

2 komentarze:

  1. Dziewczyno, ja nie mogę... jesteś niesamowita ze swoimi pomysłami, ciągłymi wpisami do różnych akcji. Ja nie daję rady :-(
    Tak trzymaj ! Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu akurat ostatnio akcje mi pasują;) Ale z czasem baaaardzo kiepsko:( Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń