czwartek, 22 sierpnia 2013

Kurczak z patelni z warzywami

Dawno nie było już na blogu przepisu na "konkretny obiad", jakby to nazwał mój mąż, czyli po prostu z mięsem:) Dlatego mam dla Was szybką, prostą i smaczną propozycję na obiad "z patelni". Delikatny kurczak, kilka pieczarek oraz papryka i smaczny obiad gotowy w 20 minut. A dodatek maggie sprawia, że danie ma całkiem inny smak... Poza tym danie nie jest drogie, a naje się nim cała rodzina;) 




Składniki:
1/2 kg filetu z piersi kurczaka,
zielona papryka,
250 g pieczarek,
5 łyżek maggi,
1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
łyżeczka mąki pszennej,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka ostrej musztardy,
2/3 szklanki domowego drobiowego bulionu,
4 łyżki śmietany 18%,
sól, pieprz do smaku.



 Przygotowanie



Mięso umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski. Skropić maggi oraz oprószyć solą, pieprzem i imbirem. Obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron na oleju.
Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu.
Na koniec dodać zahartowaną śmietanę, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać np. z ziemniakami.






                                       Smacznego:)

6 komentarzy: