Dzisiaj konfitura z czerwonych porzeczek, które dostałam od Agnieszki (jeszcze raz dziękuję!!). Niezwykle prosta i smaczna... A żeby nie była zbyt nudna wzbogaciłam ją o likier kokosowy. Pycha!
Składniki:
1,5 kg czerwonych porzeczek,
800g cukru,
3 łyżki likieru kokosowego.
Przygotowanie
Porzeczki umyć, usunąć szypułki, zasypać cukrem. Dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Gotować na małym ogniu ok. 2 godzin, często mieszając. Na koniec dodać likier kokosowy, wymieszać i przełożyć do wyparzonych słoiczków.
Zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Prawda, że proste? :)
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pyszne zapasy na zimę:)
OdpowiedzUsuńOj tak, zapasów narobiłam już sporo:)
OdpowiedzUsuń