niedziela, 18 sierpnia 2013

Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy

   Gdy tylko mam czas i okazję staram się upiec domowe pieczywo. Niestety dawno już nie było domowego chlebka, dlatego chłopcy już sami mnie do tego namawiali. Nawet zaoferowali swoją pomoc (oczywiście w jedzeniu:)). Postanowiłam upiec chlebek pszenny, jaki pamiętam z dzieciństwa, ale w słodkiej wersji. Wykorzystałam więc skórkę pomarańczową i orzechy tarte, które dostałam do przetestowania. Dzięki orzechom, chlebek ma nieco ciemniejszy odcień, a skórka pomarańczowa nadała mu odrobinę słodyczy oraz niesamowity zapach... Cały dom pachniał pomarańczą...




Składniki:
250 g mąki pszennej,
15g świeżych drożdży,
jajko,
125ml mleka,
1/2 łyżeczki soli,
35g cukru,
50g tartych orzechów włoskich BackMit ,
25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack,
żółtko do posmarowania,
60g masła lub margaryny.


Przygotowanie


Mleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec dodać miękkie masło oraz skórkę pomarańczową. Zagnieść lśniące, elastyczne ciasto, uformować kulę. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
Następnie ponownie zagnieść i przełożyć do przygotowanej podłużnej foremki keksówki. Odstawić na kolejne 15 minut.
Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec ok. 30-40 minut w temp. 180st.









                                   Smacznego:)

3 komentarze:

  1. pyszny chlebek :) domowe pieczywo najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie od dawna nie było chleba, bo się obraziłam... Ostatnio ciągle odchodziła mi skórka od niego. Nie wiem dlaczego. Wypróbuję Twój przepis, może się uda?

    OdpowiedzUsuń
  3. Łucjo oj tak:)
    Aniu na pewno się uda;) Jedyny jego minus to to, że odrobinę się kruszy. Ale skórka nie odchodzi:):)

    OdpowiedzUsuń