środa, 28 sierpnia 2013

Aromatyczny czekoladowy przekładaniec z kremem kawowym

Jeśli tak jak ja, jesteście wielbicielami ciast czekoladowych, to z pewnością zasmakuje Wam to ciasto:) Baza, czyli ciasto, jest jednocześnie wilgotne, ale także idealnie puszyste. Krem maślany z dodatkiem czekoladowego budyniu, nutki kawy oraz anyżu świetnie współgra z czekoladowym ciastem. Jeszcze tylko trochę czekolady na górę i chrupiące płatki migdałowe...




Ciasto:
5 jajek,
200g masła lub margaryny,
200g drobnego cukru do wypieków,
200g mąki pszennej,
łyżeczka proszku do pieczenia,
50g tartych migdałów BackMit,
100g mlecznej czekolady,
70g gorzkiej czekolady,
2 łyżki konfitury z truskawek.


 
Masło utrzeć z cukrem do białości, ok. 7 minut. Następnie kolejno dodawać żółtko. Dodać konfiturę i dokładnie wymieszać. Dodać stopioną na parze i lekko przestudzoną czekoladę. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 21cm. Piec ok. 55-60 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części.
 
 
Krem:
250g masła,
1 litr mleka,
2 budynie czekoladowe z cukrem,
1/2 szklanki brązowego cukru,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
szczypta mielonego anyżu,
100g mlecznej czekolady,
50g płatków migdałowych Kresto.
 
 
 
W 1/2 szkl. mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować, wlać rozpuszczone budynie. Stale mieszając, gotować 1 minutę na małym ogniu. Przestudzić. Masło utrzeć z cukrem do białości, stale ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec dodać kawę i mielony anyż, dokładnie wymieszać. Masą przełożyć blaty ciasta. Na wierzchu rozsmarować stopioną czekoladę. Posypać podprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.
 
 



                                        Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. Wygląda cudownie! Muszę wypróbować ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super i ta masa kawowa na pewno jest przepyszna

    OdpowiedzUsuń
  3. Kawa dobra zawsze i wszędzie! Czuję, że to ciasto bardzo by mi zasmakowało. Jeszcze z migdałami, mmmm... jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne ciasto, aż ślinka cieknie! :)
    http://be-oneself.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję;) Dziewczyny polecam ciasto:) Masa pycha!!

    OdpowiedzUsuń