sobota, 30 lipca 2016

Sernik straciatella na zimno

Podobno dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Sernika! Z tej okazji mam dla Was przepis na pyszny i bardzo łatwy w wykonaniu sernik na zimno. To sernik z wyczuwalnymi kawałkami czekolady, nie mieliłam więc do niego sera, co znacznie skróciło czas jego wykonania, zaś ser świetnie współgra z czekoladą. Sernik nie jest mocno słodki, idealny na upalne dni :)




foremka 24x24 cm


Spód:  
  • 250g herbatników kakaowych, 
  • 120g masła lub margaryny.
Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Masło stopić, dodać do zmielonych ciastek, dokładnie wymieszać. Masą wylepić dno formy o wym. 24x24cm. Schłodzić.

Masa serowa:  
  • 750g białego półtłustego sera, 
  • 250 ml jogurtu naturalnego, 
  • 250 ml śmietanki 30%, 
  • czubata szklanka cukru pudru (lub więcej jeśli ktoś lubi bardzo słodkie),
  • 3 łyżki żelatyny, 
  • 100 ml wrzątku, 
  • 100g mlecznej czekolady, 
  •  100g gorzkiej czekolady.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. W osobnym pojemniku zmiksować ser (nie mielony!) z jogurtem oraz cukrem. Następnie dodać ubitą śmietankę, krótko zmiksować. Do żelatyny dodać kilka łyżek masy serowej, wymieszać, po czym wlać ją do masy. Dodać startą na dużych oczkach czekoladę. Delikatnie wymieszać szpatułką. Masę wylać na schłodzony spód. Wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Udekorować np. startą czekoladą i owocami.



Źródło: My sweet world

                                                              Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji Ciasto na weekend na FB
Razem ze mną sernik upiekli:

Bożena
Iwona
Dagmara
Joanna
Lidia 
Asia

czwartek, 28 lipca 2016

Recenzja książki "Doskonałe przepisy Siostry Anastazji"

Kolejna książka otrzymana do recenzji od tania książka.pl . Bardzo lubię przepisy siostry Anastazji i kilka z nich znajdziecie tutaj na blogu. Do tej pory najbardziej do gustu przypadł na Migdałowiec na krakersach według siostry Anastazji :) 




 Książka autorstwa siostry Anastazji pt. "Doskonałe przepisy siostry Anastazji" liczy 152  strony. Znajdziecie tam 106 przepisów zamkniętych w miękkiej okładce.
Przepisy podzielone są na 4 kategorie:
  • Przystawki i przekąski
  • Zupy i dania jednogarnkowe
  • Dania główne
  • Desery 



Siostra Anastazja zdecydowanie stawia na proste, tradycyjne potrawy, takie jak: Gulasz, Pierogi z owocami, Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, Żeberka z miodem czy Szarlotka.
To książka w sam raz dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem a szukają sprawdzonych przepisów na tradycyjne potrawy. Znajdziemy tam również nietypowe przepisy np. na Roladki drobiowe w sosie z pestkami dyni czy Jarskie kotleciki z ciecierzycy z sosem czosnkowym.




Każdy  przepis opatrzony jest zdjęciem, spisem produktów oraz krótkim i treściwym opisem wykonania. Dania są naprawdę proste w wykonaniu i składają się z łatwo dostępnych produktów.




Na samym końcu znajdziemy dwa rodzaje spisów treści: alfabetyczny oraz z podziałem na poszczególne kategorie, co bardzo ułatwia poszukiwania :)

Podsumowując, książka warta zakupu, tym bardziej, że jest w naprawdę przystępnej cenie.   

środa, 27 lipca 2016

Kruche ciasto z owocami i pianką budyniową

Od zawsze lubiłam kruche ciasta z owocami, to jednak jest zdecydowanie najlepsze jakie do tej pory upiekłam :) Idealnie słodkie, niezwykle kruche, soczyste i do tego ta delikatna pianka... Po prostu rewelacja! Robiłam je z różnymi owocami, jednak wersja z truskawkami jest najlepsza! 
Gorąco polecam!



 foremka 23x33cm

Kruche ciasto:  
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • szklanka mąki żytniej, 
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 5 żółtek, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki cukru.
Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, cukier oraz pokrojone na kawałki masło. Całość razem posiekać i zagnieść gładkie, kruche ciasto. Podzielić na dwie części w proporcjach: 60% i 40%. Obie porcje ciasta zamrozić na 2-3 godziny.
Następnie większą część zetrzeć na tarce o dużych oczkach i rozłożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 23x33cm. Piec około 15-20 minut w temp. 180st.

Pianka: 
  • 5 białek, 
  • 1/2 - 3/4 szklanki cukru, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego, 
  • 500g truskawek (mogą być mrożone).
Truskawki umyć, odszypułkować i przepołowić. Białka ubić na sztywno z dodatkiem obu cukrów. Następnie dodać sproszkowany budyń. Ubijając na niskich obrotach, powoli wlewać olej. Masę wylać na podpieczony spód. Rozłożyć truskawki (mrożone rozmrozić), przecięciami ku górze. Delikatnie wcisnąć je w piankę. Na wierzchu rozłożyć drugą część ciasta startego na tarce o dużych oczkach.
Piec około 35-40 minut w temp. 190st. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Źródło: Pieczarka Mysia

                                                                          Smacznego:))  


Przepis dodaję co akcji:

Letnie owoce 2
 

niedziela, 17 lipca 2016

Pan Cakes z musem owocowym

Śniadania nie muszą nam się kojarzyć tylko z kanapkami:) Warto poświęcić chwilkę czasu i przygotować dla domowników pyszne Pan Cakes z ich ulubionymi dodatkami. Ja zrobiłam placuszki pszenno-żytnie z dodatkiem musu owocowego. Pycha! 





Składniki: 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • szklanka mąki żytniej, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 jajka, 
  • szklanka mleka, 
  • szczypta soli, 
  • 50g stopionego masła lub margaryny, 
  • 4 łyżki cukru, 
  • 200g truskawek, 
  • 200g malin lub innych dowolnych owoców, 
  • olej.  

Wykonanie:
Owoce zmiksować z dodatkiem łyżki cukru. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, odstawić. Całe jajka wbić do miski, ubić trzepaczką lub mikserem, dodać mleko, krótko ubijać. Dodać przesianą mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli, oraz stopione, letnie masło. Ubijać do momentu, aż nie będzie żadnych grudek a masa będzie wystarczająco gęsta. Rozgrzać patelnię do naleśników, wlać dosłownie kapkę oleju, rozprowadzić na całej powierzchni i nakładać łyżką porcje ciasta tworząc małe, okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. 
Podawać ułożone w wieżę, polane musem owocowym i udekorowane kawałkami owoców.




                                                                         Smacznego:)) 


Przepis dodaję do akcji:

Letnie owoce 2
 

piątek, 15 lipca 2016

Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie

Przed nami całe 2 miesiące wakacji, a co za tym idzie pięknej, letniej pogody. Warto więc przygotować jakąś alternatywę na upalne dni. Proponuję delikatną Pannę Cottę w dwóch kolorach z dodatkiem musu owocowego i wyśmienitych lodów Carte d'Or...




Składniki:
  • 250g serka mascarpone, 
  • 330 ml śmietanki 30%,
  • 2 czubate łyżki żelatyny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 80g gorzkiej czekolady, 
  • 200g truskawek,
  • 200g malin,
  • łyżka galaretki truskawkowej,
  • lody Carte d'Or Lemon Pie.

Wykonanie:

Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, często mieszając. Następnie dodać namoczoną żelatynę i gotować chwilę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Masę zdjąć z ognia. Podzielić na pół, do jednej części dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. W razie potrzeby można ponownie lekko podgrzać masę na parze do momentu rozpuszczenia się czekolady. Do 6 przezroczystych szklanek rozlać jasną masę, po czym od razu wylać masę czekoladową. Wtedy uzyskamy taki efekt jak na moich zdjęciach, na dnie widać delikatne drobinki ciemnej czekolady. Jeśli zaś chcemy, by masy stanowiły oddzielne kolorystycznie pasy wystarczy jasną masę po rozlaniu do szklanek schłodzić do momentu stężenia i dopiero wtedy wylać masę czekoladową.
Odstawić do całkowitego stężenia.
truskawki odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z malinami zmiksować blenderem. Lekko podgrzać, po czym wsypać sproszkowana galaretkę. Dokładnie wymieszać. Masę rozlać na górze deseru. Schłodzić.
Tuż przed podaniem udekorować rozetkami lodów.







Jeszcze kilka słów na temat lodów Carte d'Or Lemon Pie...

  •  pojemność 900ml
  • sugerowana cena detaliczna 18,49zł
  • składają się z 6 rozetek, idealnych do zwieńczenia deseru.




Carte d'Or to marka premium, która od wielu lat znana jest z wysokiej jakości składników i nietypowych połączeń smakowych. Czerpiąc z tradycji włoskich lodziarni, oferuje jedyną w swoim rodzaju propozycję deserową. Opakowanie Carte d'Or zawiera 6 gotowych porcji lodowych w postaci zakręconych rozetek. Składają się z one z aksamitnych lodów, gęstego, bardzo intensywnego w smaku sosu oraz z posypanych najwyższej jakości dodatków.




Wersja lodów Carte d'Or Lemon Pie charakteryzuje się delikatną kwaśną cytrynową polewą nutą, słodkim gęstym sosem cytrynowym oraz kawałkami bezy i tarty. Całość stanowi piękne wykończenie deseru w sam raz na upalne dni.
Lody są bardzo delikatne w smaku i zarazem bardzo słodkie, dlatego wspaniale współgrają z niezbyt słodkim deserem. Doskonale wyczuwalna cytrynowa nuta wspaniale orzeźwi i urozmaici deser.
Koniecznie wypróbujcie...



poniedziałek, 4 lipca 2016

Recenzja książki "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii"

Od dłuższego czasu na recenzję czeka kilka kolejnych książek, które otrzymałam dzięki uprzejmości księgarni taniaksiążka.pl . Mam nadzieję, że teraz będę miała już nieco więcej czasu, by podzielić się z Wami moją opinia na temat tych książek oraz moimi nowymi przepisami.  Sezon grillowy w pełni, więc na pierwszy ogień pójdzie książka "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii".




Lato sprzyja grillowaniu, dlatego zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni podczas grillowania potraw. Przydatną inspiracją będzie książką autorstwa s. Marii Goretti Guziak pt. "Dania i potrawy z grilla Siostry Marii". Książka ma solidną, twardą oprawę i liczy 288 stron. Pierwsza strona zawiera rubryczkę, w której możemy napisać do kogo należy dana książka. Jest to bardzo fajnym ułatwieniem, gdy chcemy komuś sprezentować książkę. Znajdziemy w niej 128 przepisów podzielonych na poszczególne kategorie:
  • Masła, sosy, marynaty
  • Wieprzowina
  • Wołowina i cielęcina
  • Drób
  • Ryby i owoce morza
  • Warzywa
  • Grzanki i kanapki
  • Dania z kociołka



Każdy przepis zawiera listę składników, są to produkty łatwo dostępne, co jest ogromną zaletą podczas przygotowywania posiłków, ponieważ zazwyczaj chcemy przygotować nietypowe dania z tradycyjnych produktów.  Każdy przepis zawiera szczegółowy opis wykonania oraz przykładową propozycję podania. Dodatkowo wszystkie przepisy opatrzone są naprawdę pięknymi zdjęciami, które zdecydowanie zachęcają do grillowania.




Książka ma dwa spisy treści. Na samym początku znajdziemy podział na poszczególne kategorie, zaś na końcu znajduje się alfabetyczny spis treści, tzw. indeks.
Siostra Maria wydała tez wiele innych książek kulinarnych, m.in. na: Desery, Zioła czy Zupy. Wszystkie tytuły znajdziecie na końcu książki.




Podsumowując zdecydowanie polecam tę książkę wielbicielom grillowania oraz osobom, które lubią prostą i jednocześnie pyszną kuchnię. Smacznego!