Składniki:
- 350g herbatników,
- 4 szklanki mleka,
- 120g budyniu śmietankowego (użyłam Master Cook),
- 200g masła,
- szklanka cukru,
- 4 banany,
- 150g galaretki pomarańczowej (użyłam master Cook).
Wykonanie
Na
dnie blaszki o wym. 25x25cm rozłożyć warstwę ciastek.
3 szklanki mleka
zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozrobić budynie i wlać na gotujące
się mleko. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i
odstawić do całkowitego przestygnięcia.
W między czasie rozpuścić
galaretkę w 3 szklankach wrzątku i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć, w
trakcie ucierania dodawać po łyżce zimnego budyniu.
1/3 kremu wylać na
ciastka, rozłożyć plasterki banana i przykryć kolejną warstwą ciastek.
Ponownie wylać 1/3 masy, rozłożyć plastry banana i przykryć warstwą
herbatników. Wylać resztę ciasta i ułożyć pozostałe plastry banana.
Zalać tężejącą galaretką.
Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Zjem to!
Smacznego:))