niedziela, 29 maja 2016

Sernik Oreo na zimno z bananami i galaretką

Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu i natchnienia na pieczenie, dlatego często goszczą u nas ciasta na zimno. Synek zdecydowanie upodobał sobie ten sernik z kawałkami uwielbianych przez wielu dzieci ciastek Oreo, które znajdziecie w Kauflandzie w promocyjnej cenie. 



 tortownica o śr. 24cm

Masa serowa:  
  • 750 białego półtłustego sera, 
  • 1/2 laski wanilii, 
  • 1/3 szklanki cukru pudru, 
  • 150g ciastek Oreo z kremem
  • 250g serka mascarpone, 
  • czubata łyżka żelatyny.
Ser zmielić, dodać serek mascarpone, nasiona wanilii i cukier puder. Zmiksować na gładką, jednolitą masę. 
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku, przestudzić, po czym dodać do masy serowej. Krótko zmiksować. Dodać pokruszone (ale nie za drobno!) ciastka, delikatnie wymieszać łyżką.

Dodatkowo:  
  • około 15 okrągłych biszkoptów, 
  • 2 duże banany,
  • galaretka pomarańczowa. 
Na dnie tortownicy o śr. 24cm rozłożyć biszkopty, jeden obok drugiego. Wylać masę serową. Wstawić na godzinę do lodówki. 
Banany obrać ze skórki i pokroić w plasterki, rozłożyć je na wierzchu ciasta. Galaretkę zalać 400ml wrzątku, ostudzić i tężejącą wylać na banany. 
Ciasto wstawić najlepiej na całą noc do lodówki.




                                                                  Smacznego :))
 

wtorek, 24 maja 2016

Mrożona kawa bananowa

Najbliższe dni zapowiadają się dość upalnie jak na końcówkę maja, przyda się więc coś do ochłody. Oczywiście numerem 1 są lody,a le warto z nimi troszkę poeksperymentować. Ja proponuję mrożoną kawę z dodatkiem banana oraz lodów waniliowych. Niby nic takiego, ale w upalne dni rewelacja! 
W aktualnej gazetce Tesco znajdziecie lody m.in. waniliowe w promocyjnej cenie. 




Składniki:  
  • banan, 
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 3 gałki lodów waniliowych
  • 2 szklanki wrzątku, 
  • posypka lub starta czekolada do dekoracji.
Wykonanie:

Kawę zalać wrzątkiem i ostudzić. Zmiksować przy pomocy blendera z pokrojonym na plasterki bananem oraz mlekiem.  Rozlać do trzech szklanek, do każdej dodać po gałce lodów oraz udekorować posypką lub startą czekoladą. Podawać od razu. 
Możecie użyć kawy Inki i napój podać dzieciom :)







                                                                         Smacznego:))
 

piątek, 20 maja 2016

Recenzja książki "Pysznie dla rodziny i przyjaciół"

Kolejna tegoroczna nowość do recenzji, którą otrzymałam od tania książka.pl . Czy Wy też macie zawsze taki dylemat co przygotować na wizytę rodziny a co na spotkanie ze znajomymi? Jeśli tak, to koniecznie zajrzyjcie do książki autorstwa Joanny Drzazgi i Gosi Wieruszewskiej pt. "Pysznie dla rodziny i przyjaciół". 




Joanna Drzazga wspaniale gotuje, zaś Gosia Wieruszewska jest świetnym fotografem, połączyły więc swoje siły i stworzyły książkę pełną ciekawych przepisów i apetycznych zdjęć...

Książka ma fajną, ciekawą miękką okładkę. Nie jest zbyt kolorowa, nie przedstawia autorek ani zdjęcia ich potraw, co zazwyczaj możemy spotkać na okładkach innych książek kulinarnych. Ta okładka wręcz kojarzy mi się z przepisami naszych babć, po które z chęcią sięgamy:)

W książce znajdziemy kilka przydatnych uwag na temat przygotowania mięsa, ryb i warzyw. Wszystko oparte jest fantastycznymi, zabawnymi rysunkami, wykonanymi przez Joannę Wieruszewską.




Książka ma 192 strony, 84 przepisy + 9 przepisów podstawowych (np. na naleśniki czy kruche ciasto). Wszystko podzielone na 28 zestawów. Na każdy zestaw składają się 3 przepisy w kategoriach:
  • Przystawka
  • Danie główne
  • Deser
 Mamy 14 zestawów na dania główne na bazie mięsa, 9 zestawów na dania główne z udziałem ryb oraz 4 zestawy wegetariańskie. Przy każdym zestawie znajdziemy kilka słów od autorki. Przepisy są bardzo jasno i dokładnie opisane, zaś zdjęcia tak apetycznie przedstawiają potrawy, że od razu chciałoby się je wypróbować. Zdjęcia rodzinnych posiłków sprawiają, że czytelnik ma ochotę niepostrzeżenie dosiąść się do biesiadników :)




Takie zestawy to świetny pomysł, gdy nie mamy czasu głowić się nad menu rodzinnego posiłku lub też nie mamy żadnego pomysłu co zaserwować gościom. Autorki podają nam także czas potrzebny do przygotowania danej potrawy oraz kiedy musimy się zabrać za jakiś kolejny etap, co pozwala nam się lepiej zorganizować i wszystko zaplanować, a to bardzo przydatne podczas przygotowywania większej biesiady.



Niestety niektóre przepisy zawierają dość drogie, a czasem nawet nieco trudno dostępne składniki, np. jagnięcinę czy owoce morza. Zauważyłam również, że w liście składników autorka nie zamieściła dodatku np. ryżu czy ziemniaków do dania głównego, a przecież to również podstawowy składnik. Musimy więc koniecznie wziąć to pod uwagę sporządzając listę potrzebnych nam produktów :) Na końcu książki znajdziemy fajnie zilustrowaną instrukcję robienia zakupów:)




Ostatnim punktem jest spis treści. Bardzo przejrzysty, podzielony najpierw na działy mięsne, rybne i warzywne, następnie na zestawy i konkretne przepisy.

Podsumowując książka bardzo fajna, dzięki odręcznym obrazkom pozwala nam się uśmiechnąć i sprawia, że gotowanie jest miłe i przyjemne. Gorąco polecam...

wtorek, 17 maja 2016

Ciasto Kopiec kreta z bananami

Delikatne ciemne ciasto, banany i lekki krem śmietanowy. Takie jest właśnie słodki kopiec kreta. Ciasto bardzo ładnie się prezentuje i smakuje naprawdę pysznie:) Dzieci się nim zajadają, zresztą dorośli też nie pogardzą! 




tortownica o śr. 24cm

Biszkopt:  
  • 3 jajka, 
  • 1/2 szklanki cukru, 
  • 6 łyżek mąki pszennej, 
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 2 łyżki kakao, 
  • 5 łyżek oleju rzepakowego.
Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem oraz kakao. Na koniec dodać olej. Wylać na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę o śr.24 cm, piec ok. 25 min w temp. 160st. Ostudzić.

Krem:  
  • 1/2 l śmietanki 30%,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny, 
  • 3 duże banany.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Żelatynę rozpuścić w trosze wrzącej wody, ostudzić. Dodać do niej 3 łyżki ubitej śmietanki, dokładnie wymieszać, po czym dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.
Z biszkoptu odciąć górną, wyrośniętą i część oraz delikatnie wyciąć dół o głębokości około 1cm, pozostawiając 2 cm brzegu o normalnej wysokości. Całe wycięte ciasto pokruszyć. Na spodzie ciasta ułożyć przekrojone na pół w poprzek banany. Przykryć kremem, formując półokrągły kopiec. Całość dokładnie obsypać pokruszonym ciastem. Schłodzić i przechowywać w lodówce. 





W aktualnej gazetce w Polo Markecie najdziecie banany w promocyjnej cenie!

                                                                              Smacznego:))
 

piątek, 13 maja 2016

Roladki schabowe z kaszą gryczaną i białym serem

Jeśli znudziły Wam się tradycyjne schabowe i szukacie pysznego pomysłu na zdrowy i pożywny obiad to polecam takie roladki. Farsz z kaszy gryczanej, suszonych grzybów, cebuli i białego sera. Całość doprawiona ziołami. Naprawdę pyszne! 




Składniki:  
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa cienko rozbić i oprószyć z obu stron solą i pieprzem.
Grzyby namaczać w wodzie przez około 2 godziny. Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie, gotować około 15 minut. Odcedzić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać grzyby oraz kaszę gryczaną, dusić około 15 minut na małym ogniu. Następnie dodać pokruszony biały ser. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Nakładać po łyżce farszu na rozbite płaty mięsa. Zrolować tworząc roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć na odrobinie oleju, następnie zalać wodą tak, by całe mięso było zakryte i dusić około 40 minut, do miękkości. W razie potrzeby wodę uzupełnić. Jeśli pozostało nam trochę farszu to dodać go do wytworzonego sosu. Mąkę rozpuścić w odrobinie wody, dodać do wytworzonego sosu, stale mieszając, gotować, aż sos zgęstnieje.
Podawać najlepiej z ugotowaną kaszą gryczaną.





W aktualnej gazetce Lidla znajdziecie schab w plastrach  w promocyjnej cenie :)

                                                                     Smacznego:))
 

poniedziałek, 9 maja 2016

Ucierane ciasto z rabarbarem

Sezon na rabarbar rozpoczął się na dobre, nie może więc w tym czasie u nas zabraknąć ciast z jego dodatkiem :) Zdecydowanie rabarbar najbardziej sprawdza się jako dodatek do najprostszego ciasta ucieranego. Ciasto jest pulchne, wilgotne i delikatnie kwaskowe. Po prostu pyszne! 




foremka 24x24cm

Składniki: 
  • 4 jajka, 
  • 200g masła lub margaryny
  • 160g cukru, 
  • 200g mąki pszennej, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 budyń śmietankowy (35g), 
  • 3 łodygi rabarbaru,
  • cukier puder do oprószenia.

Wykonanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem. Stale ucierając, dodawać kolejno całe jajka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia oraz sproszkowanym budyniem, dodać do ucieranej masy. Krótko zmiksować. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x24cm. Rabarbar oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Rozsypać na wierzchu ciasta, delikatnie wciskając je w ciasto. 
Piec około 40 minut w temp. 175st. 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.



Jajka, masło i cukier znajdziecie w Tesco w promocyjnej cenie!


                                                                  Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji Rabarbarowe wypieki na FB
w akcji wzięli udział:

sobota, 7 maja 2016

Recenzja książki "Ciasta drożdżowe" Tadeusza Barowicza

Kolejna książka do recenzji, którą otrzymałam dzięki księgarni taniaksiążka.pl. 
Bardzo lubię smak ciasta drożdżowego oraz zapach unoszący się podczas jego pieczenia. Dlatego bardzo ucieszyłam się z otrzymanej książki "Ciasta drożdżowe" autorstwa Tadeusza Barowicza. 



Książka ma piękną, grubą oprawę, znajdziemy w niej prawie 190 przepisów. Książka liczy 278 stron, większość przepisów opatrzona jest ślicznym zdjęciami zachęcającymi do upieczenia :)


Na samym początku, a nie jak to zazwyczaj bywa na końcu, znajdziemy alfabetyczny spis treści podzielony na dwie kategorie: słodkie i słone.  Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków.




Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży czy pyszne racuszki.
Wytrawne przepisy to głównie wszelkiego rodzaju chlebki, pizze, bułeczki czy paszteciki. Warto jednak pokusić się też o przygotowanie mniej popularnych drożdżowych pierożków czy wytrawnych rogalików i racuszków.




Osobiście zdążyłam już wypróbować bułeczki nadziewane parówkami oraz słodkie rogaliki z marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :)


Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam!

Pamiętajcie, że do 12.05.2016r. znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka.pl 


czwartek, 5 maja 2016

10 urodziny księgarni Tania książka.pl

W dniach 23.04-12.05.2016r. księgarnia internetowa taniaksiazka.pl świętuje swoje 10 urodziny! Z tej okazji ma dla Was wiele ciekawych rabatów i urodzinowych gadżetów. 


http://www.taniaksiazka.pl/



Aż 10000 produktów w super niskiej cenie - 10zł za szt.
Robiąc zakupy za minimum 20zł dostaniecie w prezencie unikalną magnetyczną zakładkę do książki w prezencie.
Składając zamówienie za minimum 79zł dostaniecie zakładkę oraz do wyboru, kubek lub eko torbę.
Warto również skorzystać z darmowej dostawy, która jest dostępna dla zakupów już od 99zł.
W dniach 05-12.05.2016r. otrzymacie bon rabatowy o wartości 10zł przy zamówieniu za minimum 59zł.
Ponadto ogłoszony został konkurs KsiążkoManiak kupuje. Zostanie nagrodzonych 100 osób, które zrobią  w tych dniach zakupy na największą kwotę. Do wygrania : czytniki e-booków, kody zniżkowe, urodzinowe gadżety.




 Osobiście gorąco zachęcam Was do skorzystania z promocji, ponieważ księgarnia ma w swej ofercie nie tylko szeroki wybór książek, lecz także artykuły szkolne, zabawki, gry dla dzieci. A to wszystko w atrakcyjnych cenach. Nie przegapcie takiej okazji! Złożenie zamówienia jest niezwykle proste, szybka dostawa.



Ja życzę księgarni kolejnych jubileuszy oraz wielu czytelników!