Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/3 szklanki mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki wody,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier. Kolejno dodawać żółtka. Dodać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto wylać na blaszkę o wym. 25x36cm. Piec ok. 30 min w temp. 160-170st. Ostudzić.
Krem:
250g masła lub margaryny,
100 g jagód,
200 g truskawek,
3/4 szklanki cukru.
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać około 15 minut, aż masa będzie biała i puszysta. Truskawki umyć, odszypułkować, osączyć. Posypać 2 łyżkami cukru i rozgnieść widelcem. Osączyć na sicie z nadmiaru soku. Dodawać po łyżce truskawek do kremu, stale ucierając. Na koniec dodawać powoli jagody. Delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na zimny biszkopt.
Wierzch:
300 g truskawek,
200 g jagód,
200 g malin,
2 truskawkowe galaretki.
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Odstawić do lekkiego stężenia. Owoce umyć, osuszyć, rozłożyć na wierzchu ciasta, zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki, by galaretka całkowicie zastygła.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Super sie prezentuje...uwielbiam takie lekkie biszkopty...
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńwygląda fantastycznie, lubię takie ciasta,
OdpowiedzUsuńDzięki:) My bardzo je lubimy, dlatego latem często je robię zmieniając jedynie owoce;)
OdpowiedzUsuńpycha ciacho, takie letnie.. smak dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
Latem ciasta z górą owoców są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTeż tak uważam:)
OdpowiedzUsuń