Spód:
- 3 żółtka,
- 150g mąki pszennej,
- 100g masła,
- 30g cukru pudru,
- łyżka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukry, żółtka i masło.
Posiekać nożem, po czym zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno
natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy do pieczenia o wym. 23x33cm.
Nakłuć widelcem i piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.
Malinowa galaretka:
- 600g malin,
- 2 galaretki o smaku malinowym,
- 3 szklanki wrzątku.
Galaretki
rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Dodać maliny. Tężejącą masę wylać
na przestudzone ciasto. Wstawić do lodówki, by masa całkiem zastygła.
Krem śmietanowy:
- 500ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- laska wanilii,
- 3 łyżki cukru pudru.
Śmietankę
ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijania dodając po
łyżce serka mascarpone oraz nasiona wanilii. Masę rozsmarować od razu
na cieście.
Beza:
- 3 białka,
- 150g cukru,
- 2 czubate łyżeczki kisielu cytrynowego (użyłam Gellwe),
- 40g płatków migdałowych.
Białka
ubić na sztywno z cukrem. Pod koniec ubijania dodać sypki kisiel. Masę
rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej.
Posypać płatkami migdałowymi. Piec około godziny w temp. 140st. Ostudzić
i wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić na całą noc do lodówki.
Źródło: Moje wypieki
Smacznego:))
Pyszne ciasto :) Pięknie wygląda.
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda, zapisuję sobie i niedługo wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńMoja mama robi przepyszną malinową chmurkę! Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na nowy post! :)
http://moskwasworld.blogspot.com/
Znakomita! :)
OdpowiedzUsuńCudowna ta chmurka, chętnie bym zjadła kawałek :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, z chęcią bym zjadła kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda straaaasznie pysznie! Uwielbiam ciasta z taką warstwą owoców w środku :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Jadłam, jest pprzepyszny)))
OdpowiedzUsuńTe składniki ciasta starcza na blaszkę o jakich wymiarach??
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam w przepisie, foremka 23x33cm :)
UsuńPięknie to wygląda! Narobiłaś mi smaku na małą czarną i coś słodkiego ;-) Pozdrawiam i zapraszam w odwiedziny :-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńCzy laske wanilii można zastąpić cukrem lub olejkiem waniliowym?
OdpowiedzUsuńOlejek waniliowy odradzam, jednak śmiało można użyć cukru waniliowego lub esencji waniliowej :)
UsuńWow, taaakie apetyczne! Chyba zrobię dla mojego faceta, maliny+krem z mascarpone i beza to idealne połączenie! <3
OdpowiedzUsuńJeszcze nie piekłam, ale wszystko przede mną ;) :)
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie ! :) upiekłam raz i z pewnością będę wracać do tego przepisu :) ! ~ PYSZNOŚCI ~ !
OdpowiedzUsuńMoja cała rodzina i przyjaciele uwielbiają to ciasto. Dziękuję za przepis. Jest wspaniałe :)
OdpowiedzUsuńMuszę go koniecznie upiec.Kiedyś kawałek kupiłam go w sklepie- bardzo mi smakował.Dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńCzy można użyć mrożonych malin?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńA czy spód nie jest zbyt twardy
UsuńChciałam zapytać czy spód nie wychodzi zbyt twardy
OdpowiedzUsuńNie, po nałożeniu kolejnych warstw i odstawieniu ciasta na dobę, spód jest idealny:)
UsuńMoja córka zamiast malin dała mrożone truskawki, efekt taki sam bo piekła również z malinami. Ciasto z malinami czy truskawkami jest równie pyszne.
UsuńPiękne, podkradam przepis.
OdpowiedzUsuńJuz robilam,pyszne.Teraz kolejne,tym razem z wisniami!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) Z wiśniami również polecam! Pozdrawiam
UsuńSuper ciasto. Dzisiaj upieczony. Tylko zamiast kisielu dałam maczkę ziemniaczaną. A zimą z wiśniami. Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę, ja też niebawem będę próbowała z wiśniami :)
UsuńJa robilam już kilka razy takie ciasto ale spod zrobilam bez pieczenia..pokruszone ciasta HITy połączone z rozpuszczonym masłem...też bardzo dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować wersję z HITami:) pozdrawiam
Usuńa ja upiekłam cienki biszkopt zamiast kruchego
OdpowiedzUsuńNa pewno wyszło równie pysznie :)))
UsuńCzy mrożone maliny mogą być
OdpowiedzUsuńTak oczywiście :)
UsuńCzy piekarnik ma być nagrzany? Pieczenie góra/dół. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJa zawsze piekę z termoobiegiem, w związku z czym nie nagrzewam piekarnika. pozdrawiam :)
UsuńWitam! Czy mogą być truskawki?
OdpowiedzUsuńOczywiście, mogą być:) Pozdrawiam
UsuńA czy zamiast mascarpone mogę dodać inny serek np zwykły biały zmielony, i czy masa również stezeje?
UsuńZwykły biały mielony nie bardzo się sprawdzi. Polecam raczej inny kremowy serek, może być taki naturalny jak na kanapki lub philadelphia :) Wtedy na pewno masa stężeje. Pozdrawiam
Usuńczy zamiast migdałów można kokos?
OdpowiedzUsuńMożna, jednak zdecydowanie zmieni to smak ciasta. Proponowałabym raczej po prostu pominięcie płatków migdałowych :)
UsuńWitam! Czy te migdały się nie spala przy pieczenia przez prawie godzinę?
OdpowiedzUsuńPieczemy w niskiej temperaturze, więc jak widać na moim zdjęciu nic się nie przypaliło:)
UsuńPrzepyszne ciasto.Robie je poraz drugi tym razem tak, jak przepis nakazuje na kruchym spodzie , bo wcześniej zrobiłam na biszkopcie, także był pyszny 😊
OdpowiedzUsuńWitam, chciałam zapytać o ostatni etap czyli beze. Trzeba najpierw nasmarować blaszkę i potem nalozyc papier czy trzeba natłuścić papier po położeniu go na blaszkę ? Głupie pytanie ale to moje drugie ciasto w życiu i chciałabym zeby wyszło 😅
OdpowiedzUsuńJeśli używam typowego papieru do pieczenia to natłuszczam tylko blaszkę i kładę papier i wystarczy.
UsuńJeśli jednak używam papieru śniadaniowego, bo i tak się zdarza:), to wtedy natłuszczam blaszkę, kładę papier, natłuszczam papier i wysypuję cienko np. bułką tartą.
Chyba cos nie tak z proporcja skladnikow bo ciasto kruche tyklo z wierzchu a w srodku karmel Co zrobilam zle -moze za duzo cukru-moze za malo maki?? reszta doskonala.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda mi to tak, jakby ciasto nie było wypieczone. Może za niska temperatura lub za krótko pieczone? Jednak piekarnik piekarnikowi nie równy.
UsuńPrzepyszne ciasto! Z truskawkami smakuje równie dobrze. Myślę że można wykorzystać różne owoce
OdpowiedzUsuńIle dokładnie pieczesz beze?
OdpowiedzUsuńOd 45-60 minut, czasem szybciej się upiecze, czasem potrzeba więcej czasu :) Ale w niskiej temp. 140st
UsuńMam pytanie w jakiej ilości wody rozpuszczać galaretkę ?
OdpowiedzUsuńW 3 szklankach wrzątku, które są podane w składnikach :) Pozdrawiam
UsuńMoja zupełnie nie wyrosła 😞
UsuńZrobiłam - wszystko ok oprócz bezy Ładnie się ubila tylko przy pieczeniu opadła i zmalała Pomocy - ci zrobić żeby ładnie urosła?
OdpowiedzUsuńA czy na pewno piekła pani tyle czasu co podałam i w niskiej temperaturze? Przyczyną może być zły czas i temperatura pieczenia lub mogła Pani też dodać więcej białek niż podałam w przepisie.
UsuńProszę o pomoc - beza klapa 😞
OdpowiedzUsuńZrobilam,blacha te same wymiary co podane w przepisie ale tego ciasta do wylepienia blachy za malo,w niektorych miejscach zrobily sie dziury i za bardzo spieklo pewnie dlatego ze za cienkie....13 min pieklam
OdpowiedzUsuńJeśli użyła Pani blaszki o takich samych wymiarach to zapewniam, że ciasta wystarcza, owszem jest bardzo cienkie, ale właśnie takie musi być:)
UsuńCiasto mega tylko galaretka mi nasaczyla ciasto kruche pewnie za szybko wylane mimo to pycha:) reszta idealnie
OdpowiedzUsuńDokładnie, prawdopodobnie za szybko Pani wylała galaretkę:)
Usuń