sobota, 27 lipca 2013

Jagodzianki z serem

   Uwielbiamy bułeczki z owocami, ale z jagodami robiłam je po raz pierwszy. Skorzystałam z przepisu Doroty, jagodzianki wyszły rewelacyjne. Tym bardziej, że to moje pierwsze jagodzianki jakie kiedykolwiek robiłam:) Bardzo serowe, mocno jagodowe, no idealne... Oczywiście możecie jagody zastąpić borówkami.




Ciasto:
400ml mleka,
130g cukru,
80g masła,
850-900 g mąki pszennej,
30g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
3 jajka.




 
 
 
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty.
 
 
 
Nadzienie:
600g półtłustego twarogu,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki masła,
5 łyżek cukru waniliowego,
4 łyżki drobnego cukru,
2 żółtka,
500g jagód.


 

 
 
 
Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
 
 







                                        Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 

Kwaśnie, no właśnie

14 komentarzy:

  1. miałam nie jeść kolacji, a już się głodna na sam widok zrobiłam! ale kusisz, kusisz diabelsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. jagodzianki z serem muszą być podwójnie dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. też mam ochotę na te bułeczki, może zdążę nim sezon minie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne! Miałam już skończyć w tym roku z wypiekami z dodatkiem jagód ale tak kusisz...

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Kuszę, bo jest naprawdę czym:):)Ja na pewno jeszcze je w tym roku zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszne, rewelacja!
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  7. zrobiłam,pyszne:) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo się cieszę Ewo, że smakowały:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń