Ciasto:
400ml mleka,
130g cukru,
80g masła,
850-900 g mąki pszennej,
30g świeżych drożdży,
1/2 łyżeczki soli,
3 jajka.
Do letniego mleka wkruszyć drożdże, dodać masło i cukier. Dokładnie wymieszać, odstawić na 10minut. Mąkę przesiać, dodać rozkłócone jajka, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 i 1/2 godz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ponownie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o wym. 55x 45cm. Przekroić wzdłuż dłuższego boku na dwa długie prostokąty.
Nadzienie:
600g półtłustego twarogu,
łyżka mąki ziemniaczanej,
3 łyżki masła,
5 łyżek cukru waniliowego,
4 łyżki drobnego cukru,
2 żółtka,
500g jagód.
Twaróg rozgnieść widelcem ze stopionym masłem, żółtkami, cukrem waniliowym i cukrem. Dodać mąkę, dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na obu prostokątach, posypać jagodami. Złożyć na pół wzdłuż dłuższego boku i delikatnie skleić. Ostrym nożem każdy prostokąt pokroić na ok. 10 części. Ułożyć blisko siebie na blasze, przykryć ściereczką i odstawić na 30minut. Piec ok. 25minut w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
miałam nie jeść kolacji, a już się głodna na sam widok zrobiłam! ale kusisz, kusisz diabelsko!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają.
OdpowiedzUsuńMegaapetyczne :)
OdpowiedzUsuńjagodzianki z serem muszą być podwójnie dobre! :)
OdpowiedzUsuńteż mam ochotę na te bułeczki, może zdążę nim sezon minie...
OdpowiedzUsuńPrzepiękne! Miałam już skończyć w tym roku z wypiekami z dodatkiem jagód ale tak kusisz...
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Kuszę, bo jest naprawdę czym:):)Ja na pewno jeszcze je w tym roku zrobię:)
OdpowiedzUsuńale jagodzianki! wspaniałe!
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
OdpowiedzUsuńpyszne, rewelacja!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!
zrobiłam,pyszne:) Ewa
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę Ewo, że smakowały:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń