Biszkopt:
- 6 jajek,
- 120g mąki pszennej,
- 180g cukru,
- czubata łyżka kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno, stopniowo dosypując
cukier puder. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Stale
ubijając, dodawać do białek na przemian mąkę i żółtka. Na koniec dodać
kakao, krótko zmiksować. Masę przelać na przygotowaną blaszkę o wym.
25x36cm. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na
pół.
Placek kokosowy:
- 200g wiórków kokosowych,
- 5 białek,
- 200g cukru,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
Dodać wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać
szpatułką. Wyłożyć na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm. Piec około
30minut w temp. 180st. Ostudzić.
Krem:
- 200g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 500ml mleka,
- 135g cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- łyżka cukru waniliowego,
- 30g kawy cappuccino Skworcu + 1 łyżka,
- 2 łyżki śmietany 18%.
W 125ml mleka utrzeć żółtka z cukrem oraz
mąkami. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na gotujące się
mleko wlać przygotowaną masę. Stale mieszając, gotować chwilę, aż masa
zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć do białości. Ucierając, dodawać po
łyżce masy budyniowej. Kawę rozpuścić w ciepłej śmietanie. Przestudzić i
dodać do kremu. Dokładnie wymieszać.
Łyżkę cappuccino zalać 1/2 szklanki wrzątku, dodać łyżeczkę cukru. Wymieszać i przestudzić.
Pierwszy
blat biszkoptu nasączyć kawą, wyłożyć połowę kremu, przykryć plackiem
kokosowym. Rozsmarować resztę kremu, przykryć drugim biszkoptem.
Nasączyć resztą kawy.
Wierzch:
- szklanka śmietanki 30%,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 50g mlecznej czekolady.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta, posypać startą czekoladą. Schłodzić. Ciasto przechowywać w lodówce.
Obłędne!! tyle smaków! wygląda wspaniale i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, lubie takie połączenia smaków:)
OdpowiedzUsuńKuszące ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję i naprawdę polecam:)
OdpowiedzUsuńCIASTO SPRAWDZONE, PYCHOTKA
OdpowiedzUsuńBardzo mnie to cieszy:))
OdpowiedzUsuńwitam.mam pytanie,o jaką chodzi śmietanę słodką czy kwaśną gęstą?czy ma być podgrzana czy w tem.pokojowej?dziękuję z góry za odpowiedz
OdpowiedzUsuńDo kremu wystarczy kwaśna gęsta 18% w temp pokojowej, zaś na wierzch słodka śmietanka 30% do ubijania i prosto z lodówki! Pozdrawiam:)
UsuńCzy blat kokosowy wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180* czy piekarnik może być rozgrzewający się (lampka od temperatury jeszcze nie zgaśnie)? Czy używać funkcji termoobiegu?
OdpowiedzUsuńDziękuje za wskazówki, pozdrawiam
Joasia
Joasiu ja zawsze piekę z termoobiegiem dlatego nie rozgrzewam wcześniej piekarnika, jednak jeśli ktoś piecze bez termoobiegu warto wcześniej nagrzać piekarnik. Pozdrawiam Magda:)
UsuńDziękuje za odpowiedź:) Jeśli włączę termoobieg to powinnam ustawić temp. tak jak w przepisie na 180* czy obniżyć?
UsuńDziękuje i pozdrawiam Joasia
Tak, z termoobiegiem w temp.180st:)
UsuńCzy moze byc inna kawa capuccino ,jezeli tak to jaki smak ?
OdpowiedzUsuńOczywiście może być dowolny smak kawy cappuccino :)
Usuńna zdjęciu widać ze cos rozwala sie to ciasto, dlaczego?
OdpowiedzUsuńCiasto w ogóle się nie rozwalało, nie wiem w którym miejscu to widać??
UsuńIle dosypac cukru pudru ?
OdpowiedzUsuńNie bardzo wiem do czego?? Używałam pudru tylko do warstwy ze śmietaną, tak jak napisałam 2 łyżki.
UsuńCiasto jest MARZENIEM :)
OdpowiedzUsuńWiecje nie trzeba dodac...
Dziekuje
tydzień temu pierwszy raz upieklam to ciacho, dziś powtórka , jest obłednie pyszne, rewelacyjne, cud , miód , mailinka
OdpowiedzUsuńpyszne ciasteczko :) uzyłam zwykłego cappuccino gdyz nie mam dostepu do w/w , ale i tak jest pyszne, polecam ... pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo się cieszę, że smakowało :) Pozdrawiam Magda
UsuńKiedy po upieczeniu ciasto jest najsmaczniejsze? Chcę zrobić na piątek do pracy i zastanawiam się, czy lepiej zrobić w czwartek czy może już w środę, żeby "przeszło" smakami :) ?
OdpowiedzUsuńRobiłam. I jest przepyszne całej rodzinie smakowało! ☺☺☺
OdpowiedzUsuńDziękuję, bardzo się cieszę:) Pozdrawiam ciepło!
UsuńKurcze, ciasto idealne dla mnie - połączenie kawy i kokosa.. Musi smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuń