poniedziałek, 30 czerwca 2014

Deser z truskawkami i ryżową chmurką

Nie wiem jak Wy, ale my uwielbiamy desery z owocami w galaretce i śmietanką;) Taki jest właśnie ten deserek. Truskawki zalane galaretką i lekka masa śmietanowa z dodatkiem płatków ryżowych i odrobiną ajerkoniaku. Dodatkowo wzbogaciłam go o odrobinę kremu czekoladowego i chrupiących orzeszków. Pychota!!




Składniki:
  • 300g truskawek, 
  • galaretka truskawkowa, 
  • szklanka śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych błyskawicznych, 
  • 1/2 szklanki mleka, 
  • 4 łyżki ajerkoniaku, 
  • łyżka serka mascarpone, 
  • 4 łyżki posiekanych orzeszków w karmelu, 
  • 4 łyżeczki kremu czekoladowego.

Wykonanie

Galaretkę rozpuścić w 400ml wrzątku, przestudzić. Do szklanek nałożyć truskawki, przechylić i zalać galaretką. Ustawić w lodówce w pochyłej pozycji, by tak zastygło. 
Mleko zagotować, wsypać płatki ryżowe. Dokładnie wymieszać, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone, ajerkoniak i przestudzone płatki ryżowe. Masę nałożyć do szklanek po przeciwnej stronie do galaretki. 
Wierzch udekorować kremem czekoladowym, posiekanymi orzeszkami i miętą.





                                                              Smacznego:))

Przepis dodaję do akcji:

 
Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dniLato w pełni!

niedziela, 29 czerwca 2014

Tort rafaello z truskawkami - bez wiórków kokosowych:)

Postanowiłam ulepszyć tradycyjne rafaello. A, że zbliżała się pewna bardzo ważna rocznica, stworzyłam tort o masie bardzo podobnej do rafaello, jednak zamiast wiórków kokosowych użyłam płatki ryżowe, dzięki czemu masa nabrała bardziej delikatny smak. Dodałam również świeże truskawki, które tylko dodały ciastu uroku:) Tort wyszedł bardzo delikatny, puszysty i naprawdę smaczny!





Biszkopt:
  • 4 duże jajka, 
  • szklanka cukru, 
  • szklanka mąki pszennej, 
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. 

Białka ubić z cukrem, dodawać po 1 żółtku. Dodać przesiane mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. 
Przełożyć do natłuszczonej i wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy 24cm.
Piec ok. 30 min w temp. 175st. 
Ostudzić, przekroić na 3 krążki.


Dodatkowo:
  • 500g truskawek, 
  • 250g białej czekolady, 
  • śmietan-fix, 
  • 2 szklanki śmietanki 30%, 
  • 100g płatków ryżowych błyskawicznych, 
  • 200ml mleka, 
  • 3 łyżki cukru pudru. 

Czekoladę rozpuścić, przestudzić. Mleko zagotować, wsypać płatki, wymieszać i przestudzić. Śmietankę ubić, wsypać śmietan-fix oraz cukier puder. Dodawać po łyżce rozpuszczonej czekolady. Dodać przestudzone płatki ryżowe.
Kilka truskawek odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w plasterki.
Pierwszy krążek ciasta posmarować kremem, powciskać pokrojone truskawki, przykryć 2 krążkiem ciasta. Ponownie posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki ciasta posmarować resztą kremu.
Udekorować truskawkami.




Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form.


                                                          Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:

Lato w pełni!
 

wtorek, 24 czerwca 2014

Dzbanek do filtrowania wody DAFI - recenzja

Dzięki uprzejmości marki DAFI dostałam niedawno do przetestowania Dzbanek Dafi Omega do filtrowania wody. Przyznam szczerze, że dzbanki takie nie są mi obce, ponieważ już od co najmniej roku używam ich do filtrowania wody. Jednak mój start dzbanek mocno różni się od tego, który otrzymałam.

A tak właśnie wygląda dzbanek, który otrzymałam do testowania:



Mój stary dzbanek Astra był wyposażony w elektroniczny indykator a jego pojemność wynosił 3 litry. Ten ma pojemność 4 litrów i wskaźnik Led sensor. Już sam dzbanek bardzo ładnie się prezentuje, poza tym firma Dafi oferuje szeroką gamę kolorystyczną dzbanków.
Dzbanek jest naprawdę solidnie wykonany, ma bardzo wygodny uchwyt, praktyczny wlew, który automatycznie zamyka się po nalaniu wody.




Bardzo fajnym rozwiązaniem jest wskaźnik Led, który informuje nas o tym, kiedy powinniśmy wymienić nasz filtr, czyli po miesiącu użytkowania. Działa to w taki sposób, iż na początku światełko ma kolor niebieski. Migające niebieskie światełko przypomina nam o zmianie filtra, które powinno nastąpić za 7 dni. Po tych 7 dniach wyświetlacz zmienia swój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:)





Po co nam właściwie taki dzbanek?

Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in. żelaza - czyli powszechnie znanej rdzy, manganu, wapnia i magnezu, które podczas gotowania tworzą osad. Poza tym woda z dodatkiem żelaza lub manganu nieprzyjemnie pachnie i ma metaliczny posmak.
Stosowanie filtra likwiduje nieprzyjemny osad na naszych kubkach, metaliczny posmak wody oraz mętny żółty kolor wody.


http://www.dafi.pl/3-kroki-z-dafi/


Samo filtrowanie wody trwa zaledwie kilka minut, zaś smak wody zmienia się diametralnie! Kawa, herbata a nawet zupa przygotowana na przefiltrowanej wodzie smakuje zupełnie inaczej.
Najbardziej podoba mi się to, że na kubkach nie ma osadu a w czajniku nie ! I śmiało możemy napić się "karnówki" bez uprzedniego gotowania wody. Myślę też, że ogromnym plusem takiej wody jest jej koszt, na pewno o wiele niższy od wody w butelkach.
Ja od dawna korzystam z filtrowanej wody i Wam również ją polecam!





Truskawkowe pole na kruchym cieście

Mój mąż bardzo lubi owoce zalane galaretką, dlatego zrobiłam takie truskawkowe ciasto, a może raczej deser z dużą ilością owoców pokrytych galaretką. Boki dodatkowo obsypałam zmielonymi orzeszkami w karmelu a wierzch udekorowałam kleksami z bitej śmietany. Ciasto wyszło soczyste, orzeźwiające i naprawdę smaczne;))





Spód:
  • 100g margaryny, 
  • jajko, 
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 
  • 2/3 szklanki cukru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • szczypta soli. 

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy, sól. Wbić jajko, dodać margarynę. Całość posiekać, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wylepić dno tortownicy o średnicy 24cm. Nakłuć widelcem. Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić, lecz nie zdejmować obręczy tortownicy!


Masa truskawkowa:
  • 1,5 kg truskawek, 
  • 2 galaretki truskawkowe, 
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów w karmelu, 
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej, 
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 5 g startej czekolady. 

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Ostudzić. Umyte i osuszone truskawki rozłożyć na zimnym cieście. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na całą noc.
Brzegi ciasta oddzielić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki ciasta posmarować konfiturą i obsypać zmielonymi orzeszkami. 
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Przy pomocy szprycy wycisnąć dekoracyjne rozetki. 
Wierzch posypać zmielonymi orzeszkami oraz startą czekoladą.




Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form.

                                                                          Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Lato w pełni!


poniedziałek, 23 czerwca 2014

Wytrawna strucla w cieście francuskim - kategoria mięso

Jeszcze jedna wariacja z ciastem francuskim:) Tym razem zdecydowanie jest to propozycja obiadowa. Mięso mielone oplecione ciastem francuskim z zielonym akcentem - szczypiorkiem. Bardzo szybko się ą robi a jeszcze szybciej znika z talerza;))





Składniki:
  • ciasto francuskie, 
  • 3 cebule, 
  • 750 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • duże jako, 
  • sól, pieprz, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

Wykonanie


Dwie cebule obrać, drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Cebulę dodać do mięsa, doprawić solą, pieprzem. Dodać jajko, bułkę tartą, koncentrat pomidorowy i posiekany szczypior. Wymieszać.
Płat ciasta naciąć od góry  na 3 paski. Na środku ułożyć farsz mięsny, rozłożyć resztę cebuli pokrojonej w krążki. Boczne paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz.
Piec około 40 minut w temp. 200st. 






                                                                         Smacznego;))

Przepis dodaję do akcji:


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
 

Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak

Ostatnio tak mnie jakoś naszło i szaleję z ciastem francuskim:))) Dzisiaj kolejna propozycja, która sprawdzi się zarówno jako przystawka, ale także jako danie główne. Są to kokilki z ciasta francuskiego napełnione masą mięsno - grzybową. Całość posypane odrobiną startego oscypka. Mówię Wam, pychota... 




Składniki:
  • 250g filetu z kurczaka, 
  • ciasto francuskie, 
  • 100g pieczarek, 
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • 50g wędzonego boczku, 
  • jajko, 
  • 100ml śmietany 18%, 
  • sól, 
  • biały pieprz, 
  • 50g startego oscypka, 
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru. 

Wykonanie


Z ciasta francuskiego wyciąć szklanką kółka. W połowie kółek kieliszkiem wyciąć otworki. Jajko rozkłócić, posmarować całe kółka i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut. 
Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym pieprzem. Dusić około 5-8 minut na małym ogniu.
Zdjąć z ognia, lekko przestudzić, dodać koncentrat pomidorowy oraz śmietanę i posiekany szczypior. Wymieszać. 
Masę nakładać do upieczonych kokilek. Posypać startym oscypkiem. 
Od razu podawać.











                                                              Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

niedziela, 22 czerwca 2014

Francuskie ślimaczki z kurczakiem - kategoria kurczak

Chciałam zrobić coś co nadawało by się zarówno na danie główne jak i na przekąskę. Wymyśliłam więc filet z kurczaka z pomidorami zawinięty w cieście francuskim. Danie jest sycące, można więc je podać na obiad, ale znakomicie sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi:)) 




Składniki:
  • ciasto francuskie, 
  • 400g filetu z kurczaka, 
  • puszka krojonych pomidorów, 
  • ząbek czosnku, cebula, 
  • sól, 
  • kilka gałązek bazylii, 
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • jajko,
  • sezam do posypania. 

Wykonanie


Cebulę oraz czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paseczki, dodać do cebuli. Smażyć chwilkę. Następnie dodać pomidory wraz z zalewą oraz posiekaną bazylię i koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić na małym ogniu przez około 10-15 minut, aż woda nieco odparuje. Ostudzić.
Masę rozsmarować na cieście francuskim. 
Zwinąć w roladę, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Pokroić na plasterki grubości około 2 cm.
Piec około 25 minut w temp. 180st.
Podawać np. na liściach sałaty.











                                                                    Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:


Pudliszki - Pomidorowe inspiracje
 

Chałka z białym serem i czerwoną porzeczką

Wyciągnęłam z zamrażalnika kolejną paczuszkę czerwonych porzeczek i zastanawiałam się co z nimi zrobić. Decyzja padła na drożdżową chałkę nadziewaną masą serową i galaretką z czerwonej porzeczki. Chałka wyszła idealnie miękka i puszysta, dobrze wypieczona a słodko - kwaśny farsz doskonale współgrał z resztą. Idealna do zabrania na piknik i wycieczkę;)) 




Ciasto:
  • 2 jajka, 
  • szklanka ciepłej wody, 
  • 4,5 szklanki mąki pszennej, 
  • 125 g masła lub margaryny, 
  • 5 łyżek cukru, 
  • 25g świeżych drożdży.

Do ciepłej wody dodać łyżkę cukru oraz mąki i wkruszyć drożdże. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać resztę cukru, posiekane masło, jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto. Wyrabiać ręcznie przez około 7 minut. 
Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto "odgazować" uderzając w nie pięścią. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt o wym. 38x23cm.


Masa serowa:
  • 500g białego sera, 
  • 2 jajka, 
  • łyżka budyniu waniliowego, 
  • łyżka cukru waniliowego, 
  • 5 łyżek cukru pudru. 

Na środkach obu prostokątów ciasta rozsmarować masę serową.


Masa porzeczkowa:
  • 2 szklanki czerwonych porzeczek, 
  • 1/2 szklanki wody, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 4 łyżeczki wody, 
  • jajko. 
 
1/2 szklanki wody zagotować z cukrem i porzeczkami. W 4 łyżeczkach wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną dodać do porzeczek. Mieszając, gotować około 1 minuty. Zdjąć z ognia i przestudzić. 
Zimną masę podzielić na pół i rozłożyć na obu porcjach ciasta. Po obu stronach naciąć paski o szerokości około 2,5 cm. Zaplatać na siebie tworząc warkocz. Końce strucli podwinąć pod spód. Tak samo postąpić z drugą struclą. 
Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec około 25-30 minut w temp. 180st.






                                                                    Smacznego:))

 Źródło: Kopalnia smaków 


piątek, 20 czerwca 2014

Roladki schabowe z kiszoną kapustą i kurkami - kategoria mięso

Moja mama zdradziła mi, że jadła niedawno bardzo pyszne roladki nadziewane kapustą kiszoną i grzybami. Tak mnie to zaciekawiło, że musiałam sama zrobić coś takiego. Akurat miałam schab i kiszoną kapustę a do tego troszkę świeżych kurek:) Długo się nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie...





Składniki:
  • 1/2 kg schabu bez kości, 
  • 150g kiszonej kapusty, 
  • 300g kurek,
  • cebula, 
  • pęczek szczypioru, 
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 
  • sól, pieprz, 
  • szczypta tymianku,
  • szczypta estragonu, 
  • 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, 
  • łyżka mąki pszennej, 
  • natka pietruszki do posypani.

Wykonanie


Kapustę umyć, posiekać, zalać odrobiną wody i gotować około 30 minut. Odcedzić. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Podsmażyć na odrobinie oleju wraz z posiekaną cebulą. 
1/3 odłożyć, do reszty dodać kapustę kiszoną, posiekany szczypior i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić około 5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso umyć, pokroić na cienkie plastry. Każdy kotlet cienko rozbić, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Nałożyć farsz, zwinąć roladkę i spiąć wykałaczką. Obsmażyć ze wszystkich stron na oleju.
 Resztę kurek z cebulką wrzucić na olej od smażenia, zasypać łyżką mąki. Smażyć minutkę. Dodać resztę koncentratu pomidorowego, tymianek i estragon oraz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki. Wlać wino oraz szklankę wody. 
Włożyć roladki do sosu, dusić po przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.






                                                              Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:

Pudliszki - Pomidorowe inspiracje

 

środa, 18 czerwca 2014

Knekkebrød - chleb norweski

Po raz kolejny wzięłam udział w Piekarni Amber. Co prawda coś mi się poprzestawiało (chyba już ze zmęczenia:)) i dodaję nieco spóźniony wpis, bo powinien być wczoraj. Tak czy inaczej chlebki wyszły bardzo smaczne;)) pierwszy raz robiłam samodzielnie coś takiego. Zdecydowanie bardziej przypominają chrupkie pieczywo i smakują naprawdę pysznie!





Składniki:
  • 200ml otrębów pszennych, 
  • 200ml płatków owsianych, 
  • 200ml mąki żytniej pełnoziarnistej, 
  •  200ml ziaren słonecznika, 
  • 200ml pestek dyni, 
  • 100ml siemienia lnianego, 
  • 100ml sezamu, 
  • 30g zarodków pszennych, 
  • 50g żurawiny, 
  • 2 łyżeczki soli,
  • 450ml wody. 

Wykonanie


Wszystkie suche składniki przesypać do miski i wymieszać. Dodać zimną wodę, dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą odstawić na około 30 minut.
Następnie masę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
 Z masy uformować 9 okrągłych cienkich placków.
Piec około 40 minut w temp. 150st.
Ostudzić.




Wraz ze mną w akcji brali udział:


                                                      Smacznego:))

 

wtorek, 17 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Podczas sezonu truskawkowego nie może u nas zabraknąć sernika na zimno z dodatkiem truskawek:)) Tym razem zrobiłam najzwyklejszy sernik na zimno na biszkoptach wypełniony truskawkami. Całość pokryta musem truskawkowym. Przepis bardzo prosty a sernik naprawdę smaczny:) Doskonale orzeźwi w upalne dni! 





Masa serowa:
  • 150g biszkoptów, 
  • 700g białego sera, 
  • 125 g serka mascarpone,
  • szklanka cukru, 
  • 150g truskawek, 
  • laska wanilii, 
  • szklanka śmietany 30%,
  • 2 łyżki żelatyny. 

Na dnie tortownicy o śr. 24 cm wyłożyć warstwę biszkoptów. 
Ser zmiksować z serkiem mascarpone, cukrem i nasionami wanilii. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzoną żelatynę. Połączyć z serem. Gotową masę wylać na biszkoptowy spód. 
Truskawki umyć, usunąć szypułki, przepołowić i powciskać w masę serową. Schłodzić.


Mus truskawkowy:
  • 500 g truskawek, 
  • galaretka truskawkowa.
Galaretkę rozpuścić w 250ml wrzątku. Ostudzić. Truskawki zmiksować przy pomocy blendera na puree. Dodać zimną galaretkę.
Tężejącą masę wylać na ciasto.
Wstawić na noc do lodówki.





                                                             Smacznego:))

 Przepis dodaję do akcji:


Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

niedziela, 15 czerwca 2014

Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe

Tradycyjnie już dołączyłam do akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem naszym zadaniem właściwie nie było przygotowanie potrawy na śniadanie, lecz na deser;) Pierwszy raz miałam okazję upiec i skosztować typowo włoskich ciasteczek Biscotti z całymi migdałami. Ciastka przypominają nieco sucharki, ponieważ są bardzo twarde, jednak po delikatnym umoczeniu w kawie ciasteczka błyskawicznie miękną i nabierają pysznego kawowego smaku. Ja od siebie dodałam odrobinę cynamonowego akcentu...





 Składniki:
  • 150 g mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 70g cukru, 
  • 100g całych migdałów ze skórką, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • szczypta soli, 
  • skórka z cytryny, 
  • łyżeczka przyprawy do kawy i deserów (użyłam Kamis). 

Wykonanie


Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką.
Mokrymi dłońmi uformować coś na kształt dużego batona o wym. 25 x 6cm i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 20 minut w temp. 180st. Następnie pokroić na kawałki szerokości około 1,5cm. Piec jeszcze 8 minut. Po tym czasie ciastka obrócić i piec jeszcze kolejne 8 minut.











Wraz ze mną ciasteczka piekli:



                                                                    Smacznego:))

piątek, 13 czerwca 2014

Kruche ciasto z truskawkami i kruszonką

To chyba jedno z najprostszych i najsmaczniejszych ciast:)) Zwykłe kruche ciasto, duuuużo truskawek i chrupiąca kruszonka. Nie wymaga zbyt wiele pracy a jest naprawdę smaczne;)) Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę.





Ciasto:
  • 450g mąki pszennej,
  • 110g cukru pudru, 
  • 4 żółtka, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 300g masła, 
  • 1/2 laski wanilii. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać żółtka oraz posiekane masło, cukier puder i nasiona wanilii. Zagnieść gładkie elastyczne ciasto, owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie ciastem wyłożyć dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym.23x33 cm. Nakłuć widelcem i oprószyć delikatnie kaszą manną.


Owoce:
  • 1kg truskawek, 
  • 2 łyżki cukru.

Owoce umyć i odszypułkować, pokroić w ćwiartki i odsączyć. Zasypać cukrem, wymieszać i równomiernie rozłożyć na cieście.


Kruszonka:
  • 150g mąki pszennej, 
  • 100g cukru pudru, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 100g masła.

Składniki wymieszać, zagnieść palcami tworząc kruszonkę. Kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec około 40 minut w temp.180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.




                                                                Smacznego:))


Przepis dodaję do akcji:



Lato w pełni!Milion smaków truskawek