Kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 1/2 szklanki cukru,
- 200g margaryny lub masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka octu.
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ocet, żółtka i
posiekane masło. Zagnieść kruche, gładkie ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie 1/3 ciasta zostawić w
lodówce, resztą wylepić dno oraz boki natłuszczonych i wysypanych bułką
tartą foremek na babeczki. Nakłuć widelcem.
Masa makowa i serowa:
- 400g masy makowej ( użyłam Helio),
- 600g białego półtłustego twarogu,
- 3/4 szklanki cukru,
- skórka z 1 cytryny,
- 3 jajka,
- łyżka budyniu śmietankowego.
Na
dno każdej babeczki nałożyć po łyżce masy makowej. Twaróg zmielić,
dodać do niego całe jajka, cukier, skórkę z cytryny startą na drobnych
oczkach oraz sproszkowany budyń. Dokładnie zmiksować. Masą napełniać
babeczki. Resztę ciasta rozwałkować, foremką do ciasteczek wycinać
ciastka w kształcie gwiazdek. Układać na wierzchu każdej babeczki.
Piec około 40 -50 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:))