foremka 23 x 33cm
Biszkopt:
- 4 jajka,
- 130g mąki pszennej,
- 70g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Dodawać kolejno żółtka. Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do jajek,
delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do formy wyłożonej
papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Poncz:
- 1/2 szklanki kawy,
- 3 łyżki rumu.
Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 2 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli,
- 200g masła.
Żółtka
i mąki zmiksować ze szklanką cukru. Resztę mleka zagotować z cukrem. Na
gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę, stale mieszając gotować, aż
masa zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i przestudzić. Miękkie masło
utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce
przestudzonego budyniu.
Dodatkowo:
500g śmietanki 36%,
2 łyżki cukru pudru,
1/2 słoiczka powideł śliwkowych,
16 herbatników kakaowych,
16 herbatników maślanych.
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Na
ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych
herbatników. Posmarować powidłami i przykryć warstwą herbatników
kakaowych. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietankę. Schłodzić. Ciasto
przechowywać w lodówce.
Źródło: Zjem to
Smacznego;))