wtorek, 11 sierpnia 2015

Nalewka z jagód

Sezon na jagody zbliża się ku końcowi, ale zdążycie jeszcze się zaopatrzyć w pyszną nalewkę! Potrzeba do niej zaledwie 500g owoców. Szybko się ją robi a smakuje wybornie! Delikatnie słodka, nie za mocna i ma piękny kolor... 






Składniki: 
  • 400ml wódki, 
  • 500g jagód, 
  • 250g cukru.
Wykonanie

Owoce opłukać, przełożyć do dużego słoja i zalać wódką. Szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. 
Po tym czasie przefiltrować. Powstały płyn szczelnie zakręcić, zaś owoce zasypać cukrem, zakręcić i odstawić na tydzień. Codziennie potrząsać słojem, by cukier się rozpuścił. 
Porządnie odcedzić i połączyć z powstałym wcześniej płynem. 
Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu.








                                                                   Smacznego:))
 

3 komentarze:

  1. Nigdy nie piłem, ani nie robiłem ale brzmi genialnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis idealny. Jestem fanką domowych nalewek. Jakoś mimo, że alkohol to jednak pachnie ciepłem i rodzinną atmosferą spotkań przy stole. Muszę się spieszyć, nabyć jagody i do roboty. Trzeba nastawić nalewkę bo pyszna, łatwa i dość szybka! :) Dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super nalewka, kiedyś jak już będę na swoim to zrobię :)

    OdpowiedzUsuń