czwartek, 30 kwietnia 2015

Kruche wiatraczki z marmoladą

Małe, słodkie, kruche pyszności, idealne jako dodatek do herbaty lub do zabrania na piknik. Dzieci je uwielbiają, zresztą dorośli też nimi nie pogardzą:)




Składniki:  
  • 2 szklanki mąki pszennej, 
  • jajko, 
  • 2/3 szklanki cukru pudru, 
  • 200g masła lub margaryny, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka śmietany 12%, 
  • marmolada.
Wykonanie

Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zrobić dołeczek, wbić jajko, dodać śmietanę. Rozbełtać końcówką noża. Dodać margarynę, całość posiekać i zagnieść kruche ciasto.
 Ciasto rozwałkować na grubość 4mm i radełkiem wyciąć kwadraty o boku długości około 5cm. Każdy kwadrat naciąć lekko w 4 miejscach na liniach przekątnych. Na środku nałożyć trochę marmolady i zlepiać do środka brzegi tworząc małe wiatraczki. 
Piec około 15 minut w temp. 180st.








Źródło: "Słodki świat Kasi"


                                                                         Smacznego:))
 

wtorek, 28 kwietnia 2015

Deser lodowy oraz Lodowy Shake czekoladowy

Dzisiaj mam dla Was aż dwie lodowe propozycje;) Na deser przygotowany na bazie płatków ryżowych, z dodatkiem wiśni, lodów czekoladowych oraz odrobiny likieru jajecznego. Mówię Wam, pycha! Druga propozycja to pyszny shake czekoladowy z dodatkiem jagód. Świetnie orzeźwi w upalne dni! Dzieci go uwielbiają!


Deser lodowy z płatkami ryżowymi i wiśniami




Składniki:
  • 200g płatków ryżowych,
  • szklanka mleka,
  • szklanka śmietanki 30%,
  • 2 łyżki cukru,
  • słoik wypestkowanych wiśni,
  • 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie
  • kilka łyżek likieru jajecznego.
Wykonanie

Na mleku z cukrem ugotować płatki ryżowe do miękkości. Gotować około 10 minut, często mieszając.Ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać przestudzone płatki ryżowe, dokładnie wymieszać. Wiśnie odsączyć na sicie. Na dno 3 pucharków nakładać po 2 łyżki masy ryżowej, następnie po 2 łyżki wiśni oraz po 2 gałki lodów. ponownie nałożyć po 2 łyżki masy ryżowej, trochę wiśni oraz gałkę lodów. Polać odrobiną likieru jajecznego, udekorować np. rurkami waflowymi.








Shake czekoladowo - jagodowy





Składniki:
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 opakowania lodów Carte d'Or Chocolate Brownie,
  • szklanka mrożonych jagód. 
Wykonanie

Do blendera wlać mleko, dodać jagody oraz lody, zmiksować na gładką masę. Rozlać do szklanek, od raz podawać.








Zarówno deser, jak i Shake swój niepowtarzalny smak zawdzięczają wysokiej jakoś lodom premium Carte d'Or Chocolate Brownie o nietypowym smaku.



pojemność: 900ml

sugerowana cena detaliczna : 18,49zł








Lody są podane w formie 6 gotowych rozetek, które można bardzo ładnie i efektownie wyjąć z pudełka. Dzięki temu, że w swoim składnie zawierają kawałki ciasteczek brownie oraz sos czekoladowy można je podawać bez żadnych dodatków.
To bardzo ekskluzywny rodzaj lodów, dlatego jego cena sugerowana nie jest zbyt niska. Jednak mnie udało się je kupić za jedyne 10,99zł i jest to cena jak najbardziej warta jakości tych lodów.


                                                                      Smacznego;))

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Sałatka z selerem konserwowym

Zawsze warto mieć w zanadrzu jakiś przepis na szybką i łatwą w przygotowaniu sałatkę. W razie niezapowiedzianej wizyty znajomych będzie jak znalazł:) Ta sałatka jest właśnie bardzo prosta i szybka w wykonaniu a do tego naprawdę smaczna!





Składniki:   
  • słoik selera konserwowego, 
  • 200g żółtego sera w kostce, 
  • 200g szynki konserwowej, 
  • 5 ogórków konserwowych, 
  • 1 świeży ogórek, 
  • puszka kukurydzy, 
  • 3 łyżki Majonezu Kętrzyńskiego Lekkiego
  • sól, pieprz. 
Wykonania

Seler opłukać i odcisnąć z nadmiaru wody. Pokroić na mniejsze kawałki. Ser i szynkę pokroić w kostkę. Ogórka obrać ze skórki i wraz z ogórkami konserwowymi pokroić w kosteczkę. Kukurydzę opłukać, odcedzić. 
Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.







                                                                      Smacznego:))
 

niedziela, 26 kwietnia 2015

Kruche babeczki z nadzieniem budyniowym

Po długim czasie znowu dołączyłam do wspólnej akcji Wypiekanie na śniadanie. Tym razem mieliśmy do upieczenia kruche babeczki napełnione masą budyniową. Można sobie ułatwić zadanie i przygotować zwykły budyń z paczki, jednak zapewniam, że tak przygotowany krem jest dużo lepszy:)) Babeczki wspaniale pasują jako słodki dodatek do popołudniowej kawy lub przekąska na pikniku.




Kruche ciasto: 
  • 300g mąki pszennej, 
  • 3 żółtka, 
  • 150g masła lub margaryny,
  • 50g cukru pudru, 
  • 2 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać wraz z cukrem pudrem. Dodać żółtka, masło i śmietanę. Posiekać, po czym zagnieść gładkie, kruche ciasto. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4mm. Wycinać krążki do wylepienia foremek oraz do przykrycia babeczek na górze. Przykryć je ściereczką i odstawić.

Masa budyniowa: 
  • szklanka mleka, 
  • 3 łyżki mąki krupczatki, 
  • 2 żółtka, 
  • czubata łyżka cukru,
  • 3 łyżki masła lub margaryny, 
  • laska wanilii.
W 1/3 szklance mleka rozrobić mąkę i żółtka. Resztę mleka zagotować z cukrem i masłem oraz nasionami wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobioną mąkę. Stale mieszając, gotować, aż masa zgęstnieje. Lekko przestudzić.
Foremki do babeczek (ok. 15sztuk) natłuścić i wysypać cienko bułką tartą. Dno i boki każdej z foremek wylepiać jednym krążkiem ciasta. Nakłuć na dnie widelcem. Nakładać budyń do 3/4 wysokości. Następnie przykryć pozostałymi krążkami ciasta i delikatnie docisnąć brzegi.
Piec około 20 minut w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.






Razem ze mną w akcji brali udział:


                                                                       Smacznego;))
 

piątek, 24 kwietnia 2015

Ciasto Lion - bez pieczenia

Mnie co prawda ostatnio nie ciągnie do słodkiego, jednak moich chłopaków tak:) Dlatego uraczyłam ich taką oto pyszna bombą kaloryczną! Byli zachwyceni! Ciasto dość szybko się robi, nie wymaga pieczenia i pasuje na wszystkie okazje. A już na pewno na Święto Pierwszej Komunii.




foremka 23x33 cm

Spód: 
  • 400g herbatników, 
  • 400g masy krówkowej. 
Na dnie formy rozłożyć warstwę herbatników, posmarować lekko ciepłą masą krówkową i przykryć drugą warstwą ciastek. Odstawić.

Masa serowa:  
  • 750g serka mascarpone, 
  • 150 ml śmietanki 30%, 
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 3 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Następnie, stale miksując, powoli dodawać do serka mascarpone ubitą śmietankę. Dodać posiekane batony, wymieszać szpatułką. Masę wylać do formy. Przykryć ostatnią warstwą herbatników. Schłodzić.

Śmietanka:  
  • 500ml śmietanki 36%, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 duże batony "Lion".
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać posiekanymi batonami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki, by herbatniki nieco zmiękły. Przechowywać w lodówce.






Źródło: Sweet Cakes


                                                                             Smacznego:))
 

środa, 22 kwietnia 2015

Pulpeciki mięsno - brokułowe

Żeby nie znudziły nam się za bardzo mięsne pulpety, urozmaicam je różnymi dodatkami. Tym razem wzbogaciłam je o brokuły. Mój synek za brokułem nie przepada, jednak pulpeciki zjadł z apetytem:) 




Składniki:  
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego, 
  • brokuł, 
  • jajko, 
  • 500ml drobiowego bulionu, 
  • sól, pieprz ziołowy, 
  • 1/2 łyżeczki majeranku, 
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • 1/4 szklanki śmietany 12%.
Wykonanie

Połowę brokuła odkroić, umyć, odsączyć i drobno posiekać. Dodać do mięsa wraz z jajkiem i bułką tartą. Doprawić solą, pieprzem ziołowym, majerankiem i ostrą papryką. Wymieszać na gładką masę. Formować małe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Bulion zagotować, włożyć klopsiki oraz resztę posiekanego brokuła, gotować około 20 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Zaciągnąć zahartowaną śmietaną. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Można również wyjąć pulpeciki i sos zmiksować blenderem. 

 



                                                                    Smacznego:))
 

wtorek, 21 kwietnia 2015

Deser z domowym musli i musem truskawkowym

Ostatnio wolę mniej słodkie desery, takie właśnie jak ten.  Jest szybki w przygotowaniu, lekki i przede wszystkim bardzo smaczny:) Domowe musli, do którego możemy dodać co chcemy, jogurt naturalny, mus z truskawek i odrobina bezy do osłody. Jedyny jego minus to to, że trzeba go zjeść od razu po przygotowaniu, bo inaczej musli zmięknie i nie będzie chrupiące. 





3 porcje

Składniki:  
  • 3 łyżki płatków owsianych, 
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych w miodzie, 
  • 2 łyżki rodzynek, 
  • łyżka suszonej żurawiny, 
  • 2 łyżki mieszanki ziaren (słonecznika, wiórków kokosowych, migdałów, orzechów arachidowych) Ziarenkowo Migdałowy Przylądek
  •  łyżka pestek dyni, 
  • mały jogurt naturalny, 
  • 200g mrożonych truskawek, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 2 duże bezy.
Wykonanie

Wszystkie płatki, ziarna i suszone owoce wymieszać. Nałożyć po łyżce na dno trzech pucharków. Do każdego pucharka nałożyć po dwie łyżki jogurtu i wszystkie posypać jedną pokruszoną bezą. Truskawki rozmrozić, zmiksować blenderem, wymieszać z cukrem. Nałożyć po około 3 łyżki do każdej porcji. Ponownie posypać mieszanką musli, pokryć ostatnią warstwą jogurtu i posypać pozostałą bezą. Na wierzchu rozłożyć resztę musu oraz udekorować ziarnami. 
Podawać najlepiej od razu, by musli nie zmiękło.








                                                                            Smacznego;))
 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Drożdżowa babka z czekoladą

Ostatnio z wielką chęcią piekę i jem babki:) Co prawda drożdżową babkę robiłam zaledwie kilka razy, jednak postanowiłam tym razem upiec właśnie babę drożdżową. Żeby nie była za sucha nadziałam ją masą czekoladowo - cynamonową. Jej przygotowanie jest dość czasochłonne, jednak babka jest tak pyszna, że warto poświęcić jej troszkę czasu:)




Składniki:
  • 2 jajka, 
  • 100ml letniej wody, 
  • 10g świeżych drożdży, 
  • 1/4 szklanki cukru, 
  • laska wanilii, 
  • 4 szklanki mąki pszennej, 
  • 100g stopionego masła. 
W letniej wodzie rozpuścić drożdże oraz szczyptę cukru. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać jajka, zaczyn z drożdży oraz nasiona wanilii. Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Stale mieszając, stopniowo dosypywać mąkę na przemian z masłem. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Wyrabiać je przez 5 minut. Następnie przełożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, uderzyć w nie pięścią i podsypując odrobiną mąki rozwałkować na kształt prostokąta o wym. 25x40cm.

Nadzienie:  
Wszystko przełożyć do blendera i zmiksować. Masę rozsypać na rozwałkowanym cieście. Następnie ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć w formie na babkę z kominem, mocno sklejając ze sobą jej końce. Przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Piec około 35 minut w temp. 180st. Ostudzić i polać stopioną polewą.






                                                                       Smacznego:))
 

piątek, 10 kwietnia 2015

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Nie robię zbyt często drożdżowych racuszków, ale chyba jednak zacznę;) Ich największymi wielbicielami są dzieci, jednak dorośli też nimi nie pogardzą! U nas tak się przyjęło, że do racuchów najczęściej dodaję jabłka, ale możecie dodać różne owoce, albo do ciasta w ogóle nie dodawać owoców. Też będą pyszne! 




Składniki: 
  • szklanka mleka, 
  • 2 szklanki mąki, 
  • 20g świeżych drożdży, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 jabłka, 
  • szczypta soli, 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu, 
  • cukier puder do oprószenia.
Wykonanie

Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże, cukier waniliowy, szczyptę soli i cynamon. Wymieszać i odstawić na 10 minut. 
Mąkę przesiać, dodać jajka oraz drożdże, wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Odstawić na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Następnie kłaść łyżką małe porcje ciasta na mocno rozgrzany olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. 
Podawać oprószone cukrem pudrem.




                                                                     Smacznego:))
 

środa, 8 kwietnia 2015

Pizza na grubym spodzie

To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to świetny dodatek do spotkania ze znajomymi.




Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej, 
  • 50g świeżych drożdży, 
  • szklanka letniej wody, 
  • łyżka oleju, 
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru.
Mąkę przesiać, wymieszać ze solą, wlać olej. W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 5 minut, by drożdże zaczęły pracować. Wlać do mąki, wyrobić ciasto. 
Uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. 
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić. Wyłożyć na dno blachy wysmarowaną tłuszczem i wysypaną cienko kaszką manną.

Farsz: 
  • 300 g kiełbasy, 
  • 1 papryka, 
  • 3 ogórki kiszone, 
  • pomidor, 
  • 10 pieczarek, 
  • 300 g żółtego sera, 
  • oregano, bazylia, tymianek, 
  • ketchup.
Wszystkie składniki farszu pokroić w kosteczkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ciasto posmarować cienko keczupem, wyłożyć składniki farszu. Posypać serem i ziołami, ponownie polać keczupem. 
Piec 30 min w temp. 180st.






                                                                    Smacznego:))
 

sobota, 4 kwietnia 2015

Wesołych Świąt!

Wesołych Świąt!

 Kochani życzę Wam zdrowych, spokojnych i ciepłych Świąt wielkanocnych, spędzonych w gronie najbliższych przy pysznie zastawionym stole:)) 





Wesołego Alleluja!

środa, 1 kwietnia 2015

Ciasto Monte

Ostatnio bardzo mało piekę, ale czasem zlituję się nad moimi łasuchami i upichcę im coś słodkiego:) Na blogu Oli znalazłam przepis na ciasto, które Kusiło już sam nazwą "Monte". Okazało się dość łatwe w przygotowaniu i naprawdę smaczne:)) Chłopcy byli zachwyceni!





Biszkopt: 
  • 3 jajka, 
  • 4 i 1/2 łyżki mąki pszennej, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • łyżka oleju rzepakowego.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Kolejno dodawać żółtka. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na blaszkę o wym. 23x33cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić.

Mleczny krem:  
  • 500ml mleka, 
  • 100g mąki pszennej, 
  • 100g cukru, 
  • 100g białej czekolady, 
  • 200g masła, 
  • szczypta soli.
W 200ml mleka rozrobić mąkę, resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko, stale mieszając, wlać rozrobioną mąkę. Dodać szczyptę soli oraz połamaną na kawałki czekoladę. Gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i czekolada się rozpuści. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce masy budyniowej. Krem wyłożyć na ciasto. Schłodzić.

Czekoladowy krem:  
Śmietankę i czekoladę połamaną na kawałki podgrzać tak, by czekolada się rozpuściła, lecz nie gotować! Bardzo mocno schłodzić. Następnie ubić na sztywną pianę. Wyłożyć na krem mleczny. Wierzch posypać posiekanymi orzechami laskowymi. Ciasto przechowywać w lodówce.






Źródło: Ola in the kitchen


                                                                      Smacznego:))