środa, 3 lipca 2013

Konfitura jagodowo- malinowo- truskawkowa

Cała moja rodzinka uwielbia domowe dżemy i konfitury. Ostatnio sporo eksperymentowałam z konfiturą z truskawek, ale ten miks owocowy najbardziej przypadł nam do gustu:) Wykorzystałam resztki truskawek, pierwsze maliny oraz pyszne jagody pracowicie nazbierane w lesie;) Robię dużo przetworów, by choć zatrzymać choć trochę lata "na zimę":)




Składniki:
1,2 kg jagód,
1,2 kg malin,
1,2 kg truskawek,
2,5 kg cukru,
cukier waniliowy.


Przygotowanie


Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i gotować ok. 90 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając.
Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty przełożyć go do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.

Jeśli chcecie sobie ułatwić pracę i zaoszczędzić trochę na czasie, to do owoców dodajcie 3 opakowania żelu do dżemów i gotujcie tylko 3 minuty.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Truskawkowy zawrót głowy 2013 Owoce z sadu i dzialki

6 komentarzy:

  1. Boskie połączenie. Wszystkie moje ulubione owoce zamkniete w jednym słoiczku:-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie, kolorowo i zdrowo. Na zimę jak znalazł. Najlepsze, bo nasze. Ślicznie się prezentują te słoiczki. Pozdrawiam...słodko :) Krys

    OdpowiedzUsuń
  3. mm.. pyszne połączenie:)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)

    OdpowiedzUsuń