Składniki:
1,2 kg jagód,
1,2 kg malin,
1,2 kg truskawek,
2,5 kg cukru,
cukier waniliowy.
Przygotowanie
Owoce umyć, odszypułkować, osuszyć. Zasypać cukrem i odstawić na całą noc do lodówki.
Następnie całość zagotować, dodać cukier waniliowy i gotować ok. 90 min na małym ogniu. Od czasu do czasu mieszając.
Gdy dżem będzie odpowiednio gęsty przełożyć go do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Jeśli chcecie sobie ułatwić pracę i zaoszczędzić trochę na czasie, to do owoców dodajcie 3 opakowania żelu do dżemów i gotujcie tylko 3 minuty.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Boskie połączenie. Wszystkie moje ulubione owoce zamkniete w jednym słoiczku:-).
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńZapisuje do zrobienia
OdpowiedzUsuńPięknie, kolorowo i zdrowo. Na zimę jak znalazł. Najlepsze, bo nasze. Ślicznie się prezentują te słoiczki. Pozdrawiam...słodko :) Krys
OdpowiedzUsuńmm.. pyszne połączenie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie przepisu do Akcji Jagodowej:)