Składniki:
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 kg mąki pszennej,
1i1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
40 g świeżych drożdży,
50 g masła lub margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
szkl. mleka.
Przygotowanie
Mąki przesiać, wymieszać ze solą. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać jogurt naturalny, zimne stopione masło oraz zaczyn z drożdży. Całość wyrabiać ok. 10 min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości. Następnie ciasto zagnieść do środka, uformować okrągłe bułeczki
(ok.24szt) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie
odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 35 min w temp.
200st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji: