poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bułeczki jogurtówki

Uwielbiam zapach świeżych pieczonych domowych bułeczek... Moi chłopcy bardzo je lubią, dlatego często piekę bułki i sporo z nimi eksperymentuję. Do przygotowania tych bułeczek użyłam zwykłej mąki pszennej oraz pełnoziarnistej oraz jogurtu naturalnego, a nie jak wcześniej- mleka. Bułeczki wyszły pyszne... Z zewnątrz chrupiące, a w środku miękki i puszyste... Takie śniadanko to ja mogę jeść codziennie;)



Składniki:
1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 kg mąki pszennej,
1i1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
40 g świeżych drożdży,
50 g masła lub margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
szkl. mleka.


Przygotowanie


Mąki przesiać, wymieszać ze solą. Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dokładnie rozmieszać. Odstawić na 5 min, by drożdże zaczęły pracować. Do mąki dodać jogurt naturalny, zimne stopione masło oraz zaczyn z drożdży. Całość wyrabiać ok. 10 min, w razie potrzeby podsypując odrobiną mąki. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godz w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie ciasto zagnieść do środka, uformować okrągłe bułeczki (ok.24szt) i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Wstawić do zimnego piekarnika i piec ok. 35 min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
 
 






Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
 

niedziela, 28 kwietnia 2013

Czekoladowe ciasto z masą budyniową i bezami

Dzisiaj mam dla Was pyszne, ciemne ciasto połączone z czekoladową masą budyniową. A na wierzchu słodkie, chrupiące bezy, czekolada i wórki kokosowe... Idealne połącznie. Ciasto wynalazłam w zapiskach mamy mojego męża.



Ciasto:
1i1/2 szkl. mąki pszennej,
szkl. drobnego cukru do wypieków,
3 jajka,
1/2 szkl. mleka,
2 łyżki kakao,
125g masła lub margaryny,
łyżka powideł śliwkowych,
łyżeczka proszku do pieczenia.



Mleko zmieszać z kakao. Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puch, dodawać kolejno jajka. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Na koniec powoli wlewać mleko zmieszane z kakao. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 25x36cm i piec ok. 25 min w temp. 170st. Wyjąć z formy i ostudzić.


Masa czekoladowa:
4 szkl. mleka,
3 budynie czekoladowe bez cukru (każdy 40g),
2 jajka,
2 czubate łyżki mąki pszennej,
375g masła lub margaryny,
2 łyżeczki kakao,
szkl. cukru pudru,
kilka kropli aromatu rumowego.


W szkl. mleka dokładnie rozmieszać sypkie budynie, rozkłócone jajka oraz przesianą mąkę. Resztę mleka zagotować, na gotujące się mleko powoli wlewać rozmieszane budynie, ugotować budyń. Ostudzić. Masło utrzeć na puch, stopniowo dosypywac cukier puder oraz kakao. Ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.


Dodatkowo:
10 dag bez,
2 płaskie łyżki czekolady w proszku,
wiórki kokosowe.


Na ciasto wykładamy połowę masy czekoladowej, posypujemy połową pokruszonych bez. Przykrywamy resztą masy czekoladowej, posypujemy cienko czekoladą w proszku, wiórkami oraz resztą pokruszonych bez. Przechowujemy w lodówce.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 



piątek, 26 kwietnia 2013

Chłodnik wiosenny

W sklepach pełno nowalijek, u mnie w ogródku też już pojawiają się pierwsze warzywka... Wiosną, po długiej zimie lubimy zjeść coś lekkiego, niskokalorycznego i przepełnionego warzywami . Taki jest właśnie ten chłodnik. Poza tym, jest przydządzany na kefirze i serku wiejskim, a nie jak w większości przypadków na jogurcie naturalnym...





Składniki:
400 g kefiru,
200 g serka wiejskiego,
1 duży ogórek,
pęczek rzodkiewek,
łyżka posiekanego koperku,
1 cebula dymka ze szczypiorkiem,
ząbek czosnku,
sól,
pieprz ziołowy.


Przygotowanie


Ogórka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę umyć pokroić w dość dużą kostkę. Cebulę drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem. Rzodkiewkę zmieszać z ogórkiem i dymką. Wymieszać ze świeżo posiekanym koperkiem. Dodać drobno posiekany czosnek, kefir i serek, doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym.
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


czwartek, 25 kwietnia 2013

Marchewkowe mini rogaliki bez jajek

Zawsze robiłam tylko drożdżowe rogaliki. Postanowiłam jednak zmienić te przyzwyczajenia i tak właśnie powstały pyszne rogaliki z marchewki z cynamonem. Nie zawierają jajek ani żadnych spulchniaczy typu proszek do pieczenia czy drożdże. Są to malutkie, kruche rogaliki, idealne na jeden kęs;) Można je podawać z ulubioną konfiturą...



Składniki:
20 dag marchewki,
2 szkl. mąki pszennej,
250g masła lub margaryny,
3 łyżki cukru pudru,
łyżeczka cynamonu.


Przygotowanie


Marchewkę oczyścić, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać, dodać cynamon, cukier puder oraz plasterki masła. Posiekać nożem. Następnie dodać startą marchewkę i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na kształt koła i podzielić na 8 równych trójkątów. Zwijać rogaliki. Piec ok. 30 min w temp. 170st. Ostudzić na kratce.
 
 




Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:

wtorek, 23 kwietnia 2013

Pieczarki w cieście cebulowym

Jeśli szukacie jakiegoś oryginalnego przepisu na przystawkę, polecam te pieczarki. Bardzo szybko się je przygotowuje, a dzięki cebuli mają nieco ostry smak. Ja robię je gdy mamy ochotę na coś nietypowego...



Składniki:
1/2 kg niedużych pieczarek,
2/3 szkl. mleka,
2/3 szkl. mąki pszennej,
jajko,
duża cebula,
szczypta gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki białej gorczycy,
sól, pieprz,
olej rzepakowy do smażenia.


Przygotowanie


Grzyby oczyścić, odciąć nóżki. Mleko zmieszać z przesianą mąką i rozkłóconym jajkiem. Cebulę obrać, bardzo drobniutko posiekać. Dodać do ciasta, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą, pieprzem, wsypać gorczycę. Całość zmiskować przy pomocy blendera na gładkie ciasto. Kapelusze pieczarek maczać w cieście, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

niedziela, 21 kwietnia 2013

Sałatka chińska z warzywami

Nie jestem zwolenniczką zupek chińskich, ale w tej postaci jestem skłonna je tolerować:) Tym bardziej, że wiosną szukamy przepisów przepełnionych warzywami. Sałatka jest bardzo sycąca i łączy w sobie wiele różnych składników, w tym warzywa oraz pyszne kawałki kurczaka;)


 




Składniki:

2 filety z piersi kurczaka,
2 pomidory,
1/3 kapusty pekińskiej,
puszka czerwonej fasoli,
puszka groszku,
puszka kukurydzy,
3 jajka ugotowane na twardo,
łyżeczka przyprawy do gyrosa,
1 łagodna zupka chińska,
1 pikantna zupka chińska,
sól ziołowa,
pieprz,
4 łyżki majonezu,
olej rzepakowy,
2 łyżki natki pietruszki.
 
 
Przygotowanie
 
 
Makaron z obu zupek pokruszyć, wymieszać, dodać załączone przyprawy (bez dołączonego oleju!). Zalać szklanką wrzątku, odstawić do ostygnięcia. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Podsmażyć na odrobinie oleju rzepakowego, pod koniec smażenia oprószyć przyprawą do gyrosa. Przełożyć do miseczki i ostudzić. Pomidory umyć, pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Fasolę, groszek i kukurydzę przerzucić na durszlak, przelać wodą i odstawić by ociekły z nadmiaru wody. Jajka oskubać, i pokroić w kostkę. Wszystko połączyć, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem oprószyć posiekaną natki pietruszki.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


czwartek, 18 kwietnia 2013

Słodkie kokardki z ciasta francuskiego

Po małej przerwie wracam do Was:) Na razie nie na długo, ale od czasu do czasu postaram się podrzucić Wam jakiś fajny, wypróbowany przepis. Dzisiaj mam dla Was pyszne ciasteczka z ciasta francuskiego z delikatnym, kremowym nadzieniem. Są idealne na jeden kęs, a ich kształt dodatkowo zachęca do skosztowania:)



Składniki:
4 płaty mrożonego ciasta francuskiego (10x20cm),
80g dżemu wiśniowego,
łyżka soku z cytryny,
3 łyżki cukru pudru,
250g serka mascarpone,
250g półtłustego twarogu,
60g cukru,
cukier waniliowy.


Przygotowanie


Płaty mrożonego ciasta francuskiego ułożyć obok siebie, rozmrozić w temp. pokojowej.
Każdy płat ciasta przeciąć w poprzek na pół. Powstałe kwadraty przekroić 2 razy po przekątnej tak, aby z każdego otrzymać 4 trójkąty. Sklejać po dwa trójkąty wierzchołkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Piec 15 min w temp. 175st. Ostudzić.
Przekroić w poziomie na pół. Wierzch ciastek posmarować dżemem. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny oraz łyżką zimnej, przegotowanej wody. Lukrem posmarować dżem. Twaróg utrzeć z serkiem mascarpone oraz cukrem i cukrem waniliowym. Kremem posmarować spody ciastek, przykryć kawałkami z lukrem. Udekorować dżemem lub według uznania.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 

środa, 10 kwietnia 2013

Nie wuzetka a murzynek wg Siostry Anastazji

Bardzo lubię murzynka, ale uwielbiam też ciasta z kremem... Gdy tylko zobaczyłam ten przepis Siostry Anastazji koniecznie musiałam go wypróbować. Tak jak mówi sama nazwa ciasto na bazie murzynka a krem od wuzetki. Wspaniałe połączenie... I tym ciastem żegnam się z Wami na kilka dni, ale mam nadzieję, że będzieice czasem do mnie zaglądać:)





Ciasto:
szkl. cukru,
1/2 szkl. wody,
250g margaryny,
3 łyżki kakao,
2 szkl. mąki pszennej,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Margarynę z cukrem, wodą i kakao przełożyć do garnka, zagotować. Ostudzić. Nastepnie połączyć z żółtkami oraz przesianą mąką zmieszaną z proszkiem. Na koniec wmieszać ubite na sztywno białka. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę o wym. 33x23cm. Piec ok. 30 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić.

Krem:
1/2 l śmietanki 30%,
2 galaretki cytrynowe,
1/2 szkl. wrzątku,
5 łyżek cukru pudru,
100g mlecznej czekolady.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Galaretki rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Tężejące galaretki zmiksować z ubitą na sztywno śmietanką. Masą przełożyć ciasto. Polać stopioną czekoladą. Odstawić do lodówki, by polewa zastygła, następnie kroić w kwadraty jak prawdziwe wuzetki. Udekorować wg uznania.




Wiele pysznych inspiracji znajdziecie również w Twojej Cukierni Bydgoszcz


                                 Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:


Przepisy Siostry Anastazji

wtorek, 9 kwietnia 2013

Placuszki owsiane z bananami

Ostatnio staram się by nasze dania były zdrowe i zarówno smaczne oraz zachęcające do skosztowania. Tym razem udało mi się przemycić w naszym śniadanku płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą i banany. Taki placuszki dostarczą nam sporą dawkę energii na cały dzień;)


Składniki:
12 łyżek płatków owsianych,
14 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej,
2 banany,
3 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru,
szczypta soli.
 
Przygotowanie
 
 
Płatki wsypać do miseczki, zalać ok. 1i1/3 szkl. wrzątku, wymieszać i odstawić, by płatki napęczniały. Co jakiś czas zamieszać. Mąkę przesiać, zmieszać z proszkiem oraz szczyptą soli. Jajka rozkłócić, dodać cukier, wymieszać i wraz z mąką dodać do płatków. Banany obrać ze skórki, pokroić w plasterki, następnie rozgnieść widelcem na papkę i dodać do ciasta. Całość dokładnie wymieszać. Smażyć na odrobinie mocno rozgrzanego oleju rzepakowego, z obu stron na złoty kolor. Podawać oprószone cukrem pudrem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 


Biała kiełbasa zapiekana z fasolą

Jeśli komuś znudziła się już tradycyjna biała kiełbasa z chrzanem polecam jej połączenie z fasolą. Dzięki temu jest sycąca, więc świetnie może zastąpić drugie danie, ale doskonale też sprawdzi się podczas wielkanocnego śniadania.



Składniki:
300g białej fasoli Jaś,
6 białych kiełbasek,
listek laurowy,
5 kulek ziela angielskiego,
1/2 łyżeczki suszonej szałwii,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/3 szkl. koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz,
łyżeczka przyprawy np. Kucharek.


Przygotowanie


Fasolę zalać wodą i moczyć przez całą noc. Następnie dodać listek laurowy oraz ziele angielskie i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok.1,5godz). Posolić i pozostawić ją w wodzie. Kiełbaski ponakłuwać, przełożyć do garnka, zalać 2 szkl. wody i dodać przyprawę np. Kucharek. Gotować ok. 15 min na małym ogniu. Następnie kiełbaski wyjąć, a do połowy powstałego wywaru dodać koncentrat pomidorowy. Fasolę odcedzić, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć kiełbaski, lekko wciskając je w fasolę. Zalać pomidorowym wywarem, oprószyć tymiankiem i szałwią. Piec ok. 25min w temp. 160st.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Owsiane ciasteczka jak marzenie

Mój synek gdy je posmakował od razu stwierdził, że to ciasteczka z jego marzeń;):) Nie ma nic lepszego niż połączenie płatków owsianych, czekolady i solonych orzeszków. Ciasteczka są pyszne, chrupiące, idelane na jeden kęs... Musicie spróbować!




Składniki:
szkl. płatków owsianych,
szkl. mąki,
2/3 szkl. cukru,
100g masła,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
jajko,
70g posiekanej mlecznej czekolady,
80g posiekanych orzeszków ziemnych solonych,
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego.



Przygotowanie


Płatki zmieszać z przesianą mąką, sodą, cukrem i orzeszkami. Dodać stopione, przestudzone masło. Wbić jajko, dodać aromat waniliowy (lub nasiona z 1 laski wanilii). Wymieszać, na koniec dodać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem w dużych odstępach. Piec ok. 15 min w temp. 160-170st. Ostudzić na kratce.





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


Babka serowo-cytrynowa

Co prawda Wielkanoc już dawno za nami, ale jak mawia mój tata dobrej babki nigdy za wiele:) Dlatego babki dość często goszczą na naszym stole i zawsze rozchodzą się w błyskawicznym tempie;) Ta jest nieco wilgotna, miękka i ma wspaniały cytrynowy aromat...




Składniki:
250g mąki,
150g masła lub margaryny,
200g cukru,
300g waniliowego serka homogenizowanego,
3 jajka,
kisiel cytrynowy,
cukier waniliowy,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
sok z 1/2 cytryny,
1/2 łyżeczki aromatu cytrynowego.


Przygotowanie


Jajka utrzeć z cukrem, dodać zimną, stopioną margarynę. Dokładnie wymieszać. Następnie dodawać po łyżce przesianej mąki zmieszanej z kisielem i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać serek oraz cukier waniliowy, aromat i sok świeżo wyciśnięty z cytryny. Ciasto wylać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę do babki. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Przestudzić, posypać cukrem pudrem lub polukrować.

 

 
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 


niedziela, 7 kwietnia 2013

Grzanki z tuńczykiem

Pyszne, idealne gdy mamy nadmiar czerstwego chleba. U mnie w domu grzanki zazwyczaj były z wędliną, ja postanowiłam zamienić ją na pysznego tuńczyka. Bardzo zasmakował nam także dodatek przyprawy do grilla;)



Składniki:
6 kromek chleba,
puszka tuńczyka w oleju,
6 plastrów żółtego sera,
2 pomidory,
przyprawa do grilla,
ketchup pikantny,
natka pietruszki,
sok z cytryny,
pieprz świeżo mielony.


Przygotowanie


Każdy kawałek chleba posmarować ketchupem i posypać przyprawą do grilla. Ułożyć plaster sera, plasterki pomidora oraz troszkę odsączonego tuńczyka. Grzanki delikatnie skropić sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Piec ok. 15 min w temp. 190st. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

 
 
 
 
 
 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji: