Zamiast jagód można użyć borówek.
Spód:
150 g herbatników,
5 łyżek masła lub margaryny,
4 łyżki płatków owsianych,
2 łyżki cukru.
Herbatniki połamać na kawałki i zmiksować w blenderze. Masło stopić, dokładnie wymieszać ze zmielonymi herbatnikami, płatkami owsianymi oraz cukrem.
Masę wyłożyć na dno tortownicy o śr. 24 cm. Schłodzić.
Masa serowa:
700 g półtłustego twarogu,
400 g jagód,
3 czubate łyżki żelatyny,
1,5 szkl. śmietanki 30%,
250g cukru.
Twaróg zmielić. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody, odstawić na 5 minut, by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić, po czym ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno. Jagody umyć, osuszyć i zmiksować, dodać zmielony ser oraz cukier. Dokładnie utrzeć. Ucierając, dolewać powoli żelatynę. Na koniec dodać ubitą śmietankę, wymieszać.
Masę wylać na gotowy spód. Schładzać całą noc.
Przed podaniem udekorować jagodami lub borówkami i miętą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Pychotka:)
OdpowiedzUsuńo mniaaaaam :)
OdpowiedzUsuńpycha:D:D
OdpowiedzUsuńMmm, ma wspaniały kolor ;)
OdpowiedzUsuńA ten kruchy spód chyba musi być smaczny, zamierzam wykorzystać podobny do ciasta ;)
Zostałaś nominowana do The Versatile Blogger :) Szczegóły u mnie http://piink-glasses.blogspot.com/2013/07/ii-nominacja-do-liebster-blog-award-i-i.html
OdpowiedzUsuńTo już drugi sernik jagodowy na zimno, którego przepis znajduję na zaprzyjaźnionych blogach. Nie pozostaje nic innego jak wypróbować oba :-)
OdpowiedzUsuńSerdeczności!
Poproszę kawałek tego jagodowego smakołyku:)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
OdpowiedzUsuńSto łyżek Szczęścia nam bardzo smakował spód:)
Weronika dziękuję bardzo:)
Aniu no nie masz wyjścia, trzeba zrobić oby dwa! Ja chętnie podpatrzę ten drugi:)
Luka nie ma sprawy:)
Kolor ma fantastyczny!
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńdziękuję za udział w jagodowo nam5!