poniedziałek, 30 września 2013

Ciasteczka - pieczarki

Mam dla Was jeszcze jedne ciasteczka, jednak zupełnie inne od poprzednich. Ich wygląd robi naprawdę duże wrażenie;) Mojemu synkowi bardzo spodobało się ich wykonanie. Nie lubi grzybów, ale stwierdził, że takie może jeść codziennie;)








Składniki:
280g mąki ziemniaczanej, 
1/2 szklanki pszennej, 
1/2 szklanki cukru pudru + 1 łyżka, 
jajko, 
125g masła lub margaryny, 
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 
2 łyżki kakao,
2 krople aromatu cytrynowego.


 Przygotowanie


Mąkę pszenną oraz 240g mąki ziemniaczanej przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier puder oraz jajko. Dodać posiekane masło oraz aromat cytrynowy. Zagnieść gładkie, kruche ciasto. 
Odrywać małe porcje i formować kuleczki wielkości moreli. Resztę mąki ziemniaczanej zmieszać z łyżką cukru pudru. 
W mieszance obtaczać ciastka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gwint od czystej plastikowej butelki maczać w kakao. Na środku ciasteczek robić wgłębienie, tworząc nóżkę pieczarek. 
Piec ok. 15min w temp. 180st. 
Ostudzić na kratce.





                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Dzieci uwielbiają ciasteczka. Nie tylko jeść, ale także pomagać w ich przygotowaniu. Dlatego u nas ciasteczka są bardzo często:) Jednak zawsze staram się by były nieco inne. Dzisiaj mam dla Was pyszne kruche ciasteczka, z dwoma rodzajami czekolady oraz nutką wanilii... 




Składniki: 
250g masła lub margaryny,
2 jajka,
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki brązowego cukru,
szczypta soli,
łyżeczka sody oczyszczonej,
100g mlecznej czekolady,
100g gorzkiej czekolady,
laska wanilii.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać szczyptę soli, cukier oraz nasiona z wanilii. Następnie wbić jajka i dodać posiekane masło. Całość posiekać, dodać drobno posiekane czekolady. Zagnieść ciasto. 
Formować małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. 
Piec ok. 12minut w temp. 190st. 
Ostudzić na kratce. 










                                  Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

sobota, 28 września 2013

Sernik z dynią i polewą o smaku toffi

Podczas poszukiwania wyjątkowego przepisu na sernik natrafiłam na taki z dodatkiem dyni. Bardzo zaciekawiło mnie to połączenie;) A, że miałam jeszcze dynię, postanowiłam przepis od razu wypróbować. Okazało się, że w smaku w ogóle nie czuć dyni, jedynie nadaje ona ciastu piękny żółty kolor. Polewa idealnie pasuje - o smaku krówki, lekko ciągnąca... Pycha!






Spód:
200g herbatników, 
125g masła lub margaryny, 
szczypta cynamonu.


Herbatniki zmielić w blenderze na pył. Dodać cynamon oraz stopione masło. Krótko zmielić, aż składniki się połączą. 
Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. 
Schłodzić.
    

Masa serowa: 
1kg obranej i wydrążonej dyni, 
800g półtłustego twarogu, 
5 jajek, 
250g cukru pudru, 
sok z 1/2 cytryny. 


Dynię pokroić w kostkę i gotować ok. 15minut we wrzątku, odcedzić. Ser zmielić, dodać dynię, cukier puder oraz sok z cytryny. Miksując, dodawać po jednym jajku. 
Masę wylać na przygotowany spód. 
Piec ok. 90min w temp. 150st. 
Ostudzić i wstawić na noc do lodówki.

        
Polewa toffi: 
1/2 szklanki cukru, 
50g masła lub margaryny, 
laska wanilii, 
szklanka śmietanki 30%.


Cukier rozpuścić na wolnym ogniu, aż się rozpuści i lekko zbrązowieje. Dodać masło, mieszać, aż się rozpuści. Wlać śmietankę, dodać nasiona z laski wanilii. Gotować ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje, często mieszając. 
Lekko ostudzić i wylać na wierzch sernika. 
Ciasto przechowywać w lodówce.

                                       



                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

piątek, 27 września 2013

Wytrawna włoska crostata

W naszych lasach rośnie mnóstwo kurek:) Dlatego bardzo często dodaję je do różnych potraw. Tym razem przygotowałam pyszną włoską crostatę - z włoskim boczkiem - panccetta, dużą ilością sera i ... kurek:) Danie bardzo przypomina pizzę, różni ją jedynie to, że nie zawiera drożdży. Dodatek serka mascarpone w cieście podkreśla włoski charakter potrawy, zaś zimna woda sprawia, że ciasto jest puszyste i zarazem chrupiące. A natka pietruszki nadaje daniu wspaniały aromat i ziołową nutę... 





Ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
125g serka mascarpone,
3 łyżki zimnej margaryny,
1/2 łyżeczki soli,
łyżeczka soku z cytryny,
3 łyżki zimnej wody.


Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki. 
Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego poza brzegi formy.


Farsz:  
150g boczku- najlepiej pancetta, 
1/2 szklanki startego żółtego sera, 
300g kurek, szalotka, 
1/2 pęczka natki pietruszki, 
szczypta świeżego tymianku, 
jajko, 
50g parmezanu, 
sól, pieprz.


Boczek pokroić w paski, podsmażyć na suchej patelni. Szalotkę posiekać, zeszklić wraz z grzybami. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Wymieszać z boczkiem i startym serem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. 
 Farsz rozłożyć na cieście. Zwisające brzegi ciasta delikatnie przykleić do farszu, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wierzch posypać startym parmezanem. 
Piec ok. 25minut w temp. 200st.




                                        Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

czwartek, 26 września 2013

Tort z malinami i lukrową kokardą

Torty są obowiązkowe podczas urodzin, dlatego postanowiłam zrobić koleżance niespodziankę;) Tort powstał w błyskawicznym tempie... lekki biszkopt, krem maślany z dodatkiem malin i słodka masa plastyczna. Nie mam zdolności plastycznych, dlatego nie wiem czy to co nazywam kokardą rzeczywiście tym jest:):)




Biszkopt:
4 jajka,
3/4 szklanki mąki pszennej,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
1/3 szklanki cukru,
płaska łyżeczka proszku do pieczenia. 


Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Kolejno dodawać żółtka. Mąki przesiać wraz z proszkiem do pieczenia dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać na przygotowaną tortownicę o śr. 18cm. Piec ok. 30-35minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na trzy równe części.


Krem: 
200g masła, 
175g margaryny, 
2 żółtka, 
cukier waniliowy, 
6 łyżek drobnego cukru do wypieków, 
250g malin,
budyń waniliowy, 
500ml mleka, 
2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 
100ml nalewki z malin, 
3 łyżki wody, 
2 łyżeczki dżemu z malin,


400 ml mleka zagotować, w reszcie rozrobić budyń i mąkę. Wlać na gotujące się mleko, stale mieszając gotować, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. 
Masło i margarynę utrzeć na biały puch. Stopniowo dosypywać cukier oraz cukier waniliowy. Dodawać po jednym żółtku. Dodawać po łyżce zimnego budyniu. Na koniec wlać 3 łyżki nalewki z malin.
Pierwszy blat ciasta nasączyć resztą nalewki zmieszaną z wodą. Posmarować łyżeczką dżemu. Wyłożyć trochę kremu, ułożyć połowę malin, ponownie rozsmarować trochę kremu. Przykryć drugim blatem ciasta. Nasączyć, rozsmarować resztę dżemu. Wyłożyć warstwę kremu, resztę malin, przykryć kolejną warstwą kremu. Położyć ostatni blat ciasta, nasączyć nalewką. 
Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Wyrównać wierzch. 
Pokryć masą plastyczną oraz wyciętymi z masy sercami i kokardami. 









                                        Smacznego:)

Roladki z kurczaka ze śliwkami opasane boczkiem

Oboje z mężem lubimy mięsne roladki. Jednak, aby nie wkradła nam się na talerze nuda staram się je przyrządzać na wiele sposobów;) Najczęściej jednak są to roladki z kurczaka. Tym razem nadziane słodkimi śliwkami i oprószone świeżymi, aromatycznymi ziołami. A dla przełamania smaków, owinięte wędzonym boczkiem, który nadał roladkom wspaniałego smaku...




Składniki:
1/2 kg filetu z kurczaka,
10 suszonych śliwek (użyłam Kresto),
6 plasterków wędzonego boczku,
łyżeczka mielonego czosnku,
 łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka tymianku,
łyżeczka rozmarynu,
375ml śmietanki 30%,
sól, pieprz.


Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Delikatnie rozbić tłuczkiem. Z obu stron oprószyć solą, pieprzem i papryką. Następnie z jednej strony mięso oprószyć tymiankiem i rozmarynem, ułożyć po dwie suszone śliwki, delikatnie zwinąć. Roladkę opasać plasterkiem boczku, spiąć wykałaczką.
Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie zalać śmietanką i dusić ok. 8 minut na małym ogniu. 
Podawać z wytworzonym sosem oraz pieczonymi ziemniakami.










                                 Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

środa, 25 września 2013

Herbaciane ciasteczka z nutką pomarańczy

Małe, kruche i bardzo aromatyczne. Takie są właśnie te ciasteczka. Na dodatek są tak proste w wykonaniu, że prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu...





Składniki:
szklanka mąki pszennej,
100g masła lub margaryny,
1/3 szklanki brązowego cukru,
3 łyżki mocnego naparu herbaty Earl Grey,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Gold Pack),
szczypta soli.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać, dodać cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. 
Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce.
Można je polukrować i udekorować.









                                      Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Placuszki - ryżowe puszki

Ostatnio sporo u mnie przeróżnych placuszków;) Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z dodatkiem ryżu, dzięki czemu placuszki są bardziej sycące. Zostało mi trochę ryżu od obiadu, nie mogłam więc pozwolić by się zmarnował:) Przygotowałam więc szybkie i bardzo smaczne placuszki na maślance. 





Składniki:
2 jajka,
2 szklanki maślanki,
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
2 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
100g ryżu pełnoziarnistego,
szczypta proszku do pieczenia.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać maślankę, rozkłócone jajka, całość zmiksować. Odstawić na 15minut.
Ryż ugotować do miękkości i ostudzić. Dodać do ciasta wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Odstawić jeszcze na 5 minut.
Na mocno rozgrzany olej kłaść łyżką małe porcje ciasta, formując placuszki. Odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać np. oprószone cukrem pudrem, ze śmietanką lub ulubioną konfiturą czy kremem czekoladowym.




                                      Smacznego:)

wtorek, 24 września 2013

Gulasz z kurkami i ... wycieczka na Kaszuby

W lasach wysyp grzybów, nie może więc ich zabraknąć w moich potrawach:) Mój mąż uwielbia gulasz, dlatego przygotowałam to danie w wersji jesiennej z dodatkiem świeżych kurek (moich ulubionych:)) Wzbogaciłam je o kilka składników i aromatycznych ziół i powstało pyszne danie. Danie bardzo smaczne, sycące i rozgrzewające. Polecam!





Składniki:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1/2 kg polędwicy wołowej,
600g kurek,
duża cebula,
2 duże marchewki,
puszka czerwonej fasoli,
łyżeczka ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
 1/2 łyżeczki bazylii,
1/2 łyżeczki oregano,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
czubata łyżka mąki pszennej.


Przygotowanie


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Oprószyć mąką.
Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Następnie przełożyć do garnka, dodać drobno posiekany czosnek i przyprawy. Zalać wodą - ok. 1 szklanki i dusić na małym ogniu ok. godziny, mieszając od czasu do czasu i w razie potrzeby podlewając wodą. 
Na koniec doprawić do smaku. 
Podawać np. z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.






                                   Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:



   A teraz kilka słów na temat naszej weekendowej wycieczki:) Całą grupą postanowiliśmy obejrzeć słynny Dom do góry nogami w Szymbarku:) Byłam tam kilka lat temu, jednak od tego czasu sporo się tam zmieniło... Oczywiście nasłynniejszą atrakcją jest ów dom do góry nogami:) Ale można tam obejrzeć wiele ciekawych rzeczy, np. Dom Sybiraka, najdłuższą deskę świata, bunkier, Dom Powstańca Polskiego, Kaplicę, czy największy fortepian świata. Dla dzieci wspaniałą atrakcją jest Świat Bajek oraz Park Linowy.














poniedziałek, 23 września 2013

Brownie z masłem orzechowym

Brownie to jedno z najbardziej lubianych ciast w naszym domu:) Robiłam je już pod wieloma postaciami, tym razem wypróbowałam przepis na brownie z dodatkiem masła orzechowego, które uwielbiam. Ciasto wyszło takie jak powinno: wilgotne i odpowiednio słodkie. Oczywiście nie przetrwało dłużej niż przez weekend:)







Masa orzechowa:
3/4 szklanki masła orzechowego, 
1/2 szklanki cukru, 
1/4 łyżeczki soli, 
4 łyżki stopionego masła, 
1/2 laski wanilii.


Masło orzechowe połączyć ze stopionym masłem, cukrem, solą i nasiona wanilii. Zmiksować przy pomocy blendera.


Masa czekoladowa:
50g gorzkiej czekolady,
150g mlecznej czekolady,
2/3 szklanki mąki pszennej,
8 łyżek masła,
1/4 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 jajka,
3/4 szklanki cukru pudru,
1/2 laski wanilii.


Czekolady połamać na kawałki, stopić wraz z masłem. Ostudzić. Następnie wbić jajka, dodać nasiona wanilii. Wsypać cukier puder, dokładnie wymieszać. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem, dodać do masy, wymieszać. Na blaszkę o wym. 23x24cm wyłożyć masę czekoladową, następnie łyżką kłaść kleksy masy orzechowej. Wymieszać końcówką noża tworząc esy-floresy. Piec ok. 40 min w temp. 165st.







                                   Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


piątek, 20 września 2013

Klasyczne ciasto z dynią

Była już zupka z dyni, teraz mam dla Was pyszne ciasto, oczywiście z dodatkiem dyni:) Ciasto w smaku bardzo przypomina jabłecznik, jeśli więc lubicie jabłeczniki, na pewno zasmakuje Wam także to ciasto:) Ja podaję je z odrobiną bitej śmietany...




Ciasto:
250g masła lub margaryny,
250g mąki krupczatki,
żółtko,
szczypta soli,
cukier waniliowy,
3 łyżki cukru pudru.



Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli oraz cukrem waniliowym. Dodać żółtko oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, owinąć a folię spożywczą i włożyć na 30min do lodówki. 
Następnie wylepić dno przygotowanej tortownicy o śr. 24 cm, formując mały rant. 
Ciasto nakłuć widelcem. 


Nadzienie:
500g obranego miąższu z dyni, 
budyń waniliowy, 
2 jajka, 
żółtko, 
70g cukru, 
łyżeczka cynamonu, 
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej, 
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, 
275ml śmietany 18%.


Miąższ dyni pokroić w kosteczkę. Ugotować ją w niewielkiej ilości wody, około 10min, po czym odsączyć na sicie. 
Śmietanę wraz z przyprawami mocno podgrzać, lecz nie gotować. Jajka ubić z żółtkiem, sproszkowanym budyniem i cukrem. Wlać ciepłą śmietanę, dodać dynię. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. 
Piec ok. 40minut w temp. 180st.
Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.










                                    Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji: