W Kauflandzie znajdziecie właśnie atrakcyjną promocję na jajka, śmietanę 30% oraz masę krówkową!
foremka 23x33 cm
Biszkopt:
- 6 białek ,
- 200g wiórków kokosowych,
- 100g cukru,
- szczypta soli,
- 50g płatków migdałowych,
- 3 wafle Princessa kokosowe (37g każda).
Białka
ubić na sztywno z dodatkiem soli. Następnie, stale ubijając, stopniowo
dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie
wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać.
Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Krem:
- 2 szklanki mleka,
- 6 żółtek,
- 300g śmietany 30%,
- 100g cukru,
- łyżka mąki pszennej,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 220g masła lub margaryny.
W
3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie
rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem.
Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na
małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na
gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Dodatkowo:
- opakowanie podłużnych biszkoptów,
- puszka masy krówkowej ( 400g, użyłam Helio ),
- 2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda).
Na
cieście rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W
szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę
kremu i posypać posiekanymi wafelkami.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Źródło: Zjem to
Smacznego:))
mmm..wygląda obłędnie, pyszności :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, ślinka leci na sam widok:)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńprzepis ok,tylko nie wiem co mam zrobic z ta smietana 30% ?
OdpowiedzUsuńa co ze śmietaną 30%?
OdpowiedzUsuńA co ze smietana,wlewamy ja do maki,a nastepnie do gotujacego sie mleka,czy gotujemy z mlekiem w pierwszej kolejnosci?
OdpowiedzUsuńpisze, że gotujemy ją razem z mlekiem.... "Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem"
UsuńWitam.W składnikach kremu jest 300 g śmietany,natomiast w opisie nie znalazłam kiedy mam dodać ten składnik.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper wygląda i chyba jest pyszne, ale co zrobić ze śmietanką?
OdpowiedzUsuńA co ze śmietaną kremowka ktora miała byc w masie?
OdpowiedzUsuńA co ze śmietaną kremowka ktora miała być w masie?
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie, tylko nigdzie nie doszukałam się co zrobić ze śmietaną 30%. Domyślam sie że ubić i gdzieś pomiędzy warstwy ją wysmarować, może na biszkotpy
OdpowiedzUsuńResztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem. Przeczytaj dokładnie przepis a znajdziesz tą frazę
UsuńWygląda pysznie...
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozkosz :)
OdpowiedzUsuńa co z tą śmietaną?
OdpowiedzUsuńprosze mi powiedziec do czego ma isc smietana 30 procentowa
OdpowiedzUsuńA kiedy tą śmietanę do kremu bo nie wiem.
OdpowiedzUsuńJuż Ci z 10 razy pisano co ze śmietaną. Przeczytaj jeszcze raz przepis bo ręce opadają
Usuńa co ze smietana 30
OdpowiedzUsuńA co ze śmietaną? Bo w skladnikach jest wymieniona a w opisie juz nie
OdpowiedzUsuńpysznie się zapowiada,ale nie wiem co zrobić ze śmietaną...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA do czego smietana w kremie?
OdpowiedzUsuńlepszy smak
UsuńWygląda bardzo "bogato" i efektownie :-)
OdpowiedzUsuńObłędnie słodkie pyszności! Nie oparłabym się :)
OdpowiedzUsuńa gdzie śmietanka 30 procentowa w przepisie jest a nie pisze gdzie wykorzystać
OdpowiedzUsuńpisze ze zagotować z mlekiem
UsuńA do czego ta śmietanka w kremie?
OdpowiedzUsuńCo zrobić z kremówką :)
OdpowiedzUsuńco zrobić ze śmietaną
OdpowiedzUsuńdo czego ta śmietana 30%?
OdpowiedzUsuńA gdzie jest smietana?
OdpowiedzUsuńKochani dziękuję Wam bardzo za czujność i przepraszam za moją nieuwagę! Już edytuję przepis. Smietanki NIE UBIJAMY dodajemy ją po prostu do tej części mleka, którą gotujemy z cukrem :)
UsuńResztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając,
UsuńW 3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem.
OdpowiedzUsuńznam ten przepis z bloga "Zjem to", mam "princessę" w planach na Wielkanoc; dlaczego nie podajesz źródła?
OdpowiedzUsuńOczywiście, że podaję, na końcu przepisu jest wymienione źródło. I właśnie z tego samego bloga zaczerpnęłam przepis;)
UsuńSuper ciasto :-)
OdpowiedzUsuńA ja nie wiem ile poruszonych wafli dać do ciasta i ile na mase na sam koniec. W sumie ma być trzy
OdpowiedzUsuńDo ciasta w składnikach są 3 Princessy i dodatkowo jeszcze mamy w składnikach 2 Princessy, które używamy do dekoracji:)
UsuńCo zrobić gdy krem wyszedł za rzadki?
OdpowiedzUsuńPrzypuszczam, że trochę zbyt płaskie łyżki mąki były dodane i dlatego tak wyszło. Można np. dodać odrobinę mleka w proszku lub łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i przestudzonej. Przechpwywanie w lodówce też oczywiście sprawi, że krem nie będzie tak rzadki.
UsuńZrobiłam na święta. Wygląda pysznie teraz się chłodzi w lodówce. Jutro będziemy próbować :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, nie za słodkie, takie w sam raz. Jako pierwsze zniknęło z wielkanocnego stołu ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto;)
OdpowiedzUsuńCzy masę krowkowa nalezy podgrzec zeby sie fobrze rozprowadzala?
OdpowiedzUsuńJa moją masę trzymałam w temp. pokojowej i była wystarczająco miękka, rozprowadzała się bez problemu.
UsuńCiasto jest obłędne!!! Zrobiłam je na Wielkanoc - pobiłam nim wszystkie inne a pobić sernik mojej mamy to nie lada sztuka - Princessa zniknęła jako pierwsza :)
OdpowiedzUsuńBaaaardzo mnie to cieszy:)) Pozdrawiam ciepło Magda
UsuńCiasto rewelacja! Zrobiłam na Wielkanoc i Smakowało wszystkim! Zniknęło szybciej niż słynny sernik mojej mamy. PYCHA
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne!
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobilam i jest pyszne! Idealnie połączone smaki:) to ciasto bedzie czesto u mnie goscic. Dziękuję za inspiracje i pozdrawia
OdpowiedzUsuńResztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i cukrem.
OdpowiedzUsuńJakie to musiało być cholernie pyszne!
OdpowiedzUsuńWitam. A szklanka u Pani to ile ml? bo zawsze mam z tym problem :(
OdpowiedzUsuńU mnie szklanka to zawsze 250ml :) Pozdrawiam
UsuńDziś robiłam,poezja dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńBardzo miło mi to słyszeć:) Pozdrawiam ciepło!
UsuńMniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS:Obserwuję i liczę na rewanż
Z racji tego, że łyżka łyżce nierówna mogłabym prosić o wskazanie wagowe mąk do masy?
OdpowiedzUsuńTakie połączenie lubię najbardziej.
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. :-)
Polecam moje ciasto z karmelem.
http://wszystko-smaczne.blogspot.com/2016/09/ciasto-milionera-z-orzeszkami-ziemnymi.html
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńCzy nada sie to ciasto zeby zrobic z niego tort? :)
OdpowiedzUsuńjak najbardziej :) Pozdrawiam
UsuńCzy nada sie to ciasto zeby zrobic z niego tort? :)
OdpowiedzUsuńCiasto pyszne, ale jak zawsze muszę dodać "trochę od siebie". Robię zwykły biszkopt, smaruję własnymi powidłami i na to kolejne warstwy jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńja robię podobnie, łamię słodycz powidłami z wiśni i jest nieziemsko pyszne
UsuńPo jakim czasie jest najlepsze do zjedzenia? 😃
OdpowiedzUsuńJak większość ciast, najlepsze jest na drugi dzień :)
UsuńTo ciasto to moje ulubione smaki - kokos, migdały, masa krówkowa. Ciasto rewelacyjne w smaku, pysznie kremowe, rozpływające się w ustach. Po prostu cudo!!! Pozdrawiam Mama Olgi
OdpowiedzUsuńJest pyszne jadłam je
OdpowiedzUsuńJest pyszne
OdpowiedzUsuńKwasna Smietana 30 czy slodka smietanka 30?
OdpowiedzUsuńsłodka
Usuń