Biszkopt:
- 6 jajek,
- szklanka cukru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżka wody.
Białka ubić z cukrem, dodawać kolejno
żółtka. Miksując na najniższych obrotach dodać olej i wodę. Mąki
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do ciasta,
wymieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto przelać do wyłożonej papierem, formy o wym. 25x36cm.
Piec około 30-35 min w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek,
- 2 jasne galaretki (u mnie pomarańczowe),
- łyżka masła.
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o
dużych oczkach. Dusić wraz z masłem na małym ogniu przez około 8 minut.
Dodać sproszkowane galaretki, wymieszać i dusić jeszcze minutkę.
Odstawić, by lekko stężało. Wylać na pierwszy blat ciasta. Schłodzić.
Krem:
- 1/2 litra mleka,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 250g masła.
Polewa:
- 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady,
- 1/2 łyżki masła,
- 2 łyżki wody.
Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić
i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać pokruszonymi
płatkami migdałowymi.
Przechowywać w lodówce.
Źródło: Sto kolorów kuchni
Smacznego:))
Wyglada pięknie
OdpowiedzUsuńJest naprawdę pyszne i proste w wykonaniu ... upiekłam i dlatego wiem.
UsuńCiasto rewelacyjne. Upiekłam. POLECAM spróbować
UsuńBardzo się cieszę, że ciasto smakowało:))
UsuńCIASTO PYSZNE, REWELACYJNE :)
UsuńCiasto pyszne, rewelacyjne polecam. Jeden minus....zbyt szybko znika. Proponuję piec dwa jednakowe :)
UsuńCiasto przepyszne ☺ upiekłam i zaraz zniknęło
Usuńooooh! TAK! wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńz jabłkami zawsze i wszedzie :)
OdpowiedzUsuńLubię przepisy tej zakonnicy :)
obłęd :) po proszę o kawałeczek do kawusi :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś kilimandżaro, z tym że dodatkowo na jabłkach układałam jeszcze pierniczki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda Twoje ciacho! :-) I zdjęcia też super!
OdpowiedzUsuńCiacho warte grzechu :)
OdpowiedzUsuńMadziu piękne i bardzo apetyczne zdjęcie :)
wow wygląda superowo
OdpowiedzUsuńPyszności na jesienną chandrę :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho :-) nie jadłam jeszcze takiego :-)
OdpowiedzUsuńKusi wyglądem)))
OdpowiedzUsuńMniam :), zjadłabym :).
OdpowiedzUsuńRobiłam je ostatnio, tylko nie zdążyłam jeszcze wstawić wpisu na bloga :) Smaczne, ale mnie nie powaliło na kolana :)
OdpowiedzUsuńślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto :)
OdpowiedzUsuńNapiszcie jeszcze kak ustawić piekarnik( z termoobiegiem czy też bez ) bo ostatnio spaliłam buuu
OdpowiedzUsuńJa piekę wszystkie ciasta zawsze z termoobiegiem:)))
UsuńBardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, już kilka razy je robiłam więc mogę polecić.
OdpowiedzUsuńWłaśnie chłodzi sie w lodówce...degustacja jutro😊
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że ciasto będzie smakowało!
UsuńA czy zamiast masy budyniowj może być śmietana ubita
OdpowiedzUsuńMyślę, że może być;)
Usuńrobiłam to ciasto na święta jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńodpisalam przepis i ide robic,uwielbiam ciasta z jablkami i masy budyniowe
OdpowiedzUsuńJak wielka ma być foremka na ciasto?
OdpowiedzUsuńDzisiaj rano zrobione i już prawie zjedzone :)połączenie smaków REWELKA! Polecam
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo się cieszę;)) Pozdrawiam serdecznie!
Usuń3 lyzki proszku do pieczenia chodzi o duze lyzki czy male lyzeczki ??
OdpowiedzUsuńW przepisie są 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia :)
UsuńCiasto jest pyszne,ale w przepisie nie ma wzmianki ze na warstwie kremu jest warstwa bitej smietany ja przynajmniej ja widze.....
OdpowiedzUsuńNie ma wzmianki, ponieważ na kremie nie ma żadnej śmietanki:) Jest tylko biszkopt, masa jabłkowa, krem i biszkopt.
UsuńW kremie to mase budyniowa dodawac do ubitego na bialosc masla czy odwrotnie? POOMOOOCYY!
OdpowiedzUsuńTak jak napisałam, do utartego masła dodajemy ugotowaną, przestudzoną masę budyniową.
UsuńA można dodać do biszkoptu kawę zamiast kakao? :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że można jeżeli komuś taki kawowy smak będzie odpowiadał :)
Usuńna jaką blachę jest przepis mała czu duża ?
OdpowiedzUsuńTak, jak podałam w przepisie na blaszkę o wym. 25x36cm
Usuńhejka mam pytanie jakie wymiary blaszki do pieczenia???pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńTak jak podałam w przepisie, wym. ok 25x36cm :) Pozdrawiam
UsuńZrobiłam dzisiaj.Przepyszny ,tylko tej masy jabłkowej coś mało mi sie zrobiło jak wylewałam na biszkopt,a na zdjęciu jest tych jabłuszek dużo. Czy coś nie tak zrobiłam??
OdpowiedzUsuńA może użyła Pani większej blaszki?
UsuńCzy biszkopt upieczony z 4 jajek tez będzie się nadawał?
OdpowiedzUsuńTak, tylko wiadomo, że będzie on niższy :) Ale na pewno da się go przekroić na pół. Pozdrawiam Magda
Usuń